Oscar - Marion Cotillardová s cenou pro nejlepší herečku za roli ve filmu Edith...

Oscar - Marion Cotillardová s cenou pro nejlepší herečku za roli ve filmu Edith Piaf - Kodak Theatre, Hollywood, Los Angeles (24. února 2008) | foto: Reuters

Cotillardová, pařížská sokyně Kolářové a Bittové

Jmenuje se Marion Cotillardová, žije v Paříži, je jí teprve dvaatřicet let, ale filmový svět už jí leží u nohou.

"Děkuji, lásko, děkuji, živote! V tomhle městě opravdu žijí andělé," děkovala francouzská herečka za Oscara, kterého dostala za titulní roli životopisu Edith Piaf.

Marion Cotillardová přebírá Oscara

Soškou americké filmové akademie vyvrcholil nápor cen, jež Cotillardová za postavu slavné šansoniérky získala, od trofeje z Cannes přes Zlatý glóbus až po výroční ceny britských a francouzských akademiků.

Ani Oscarem to však končit nemusí: Edith Piaf totiž vznikla v koprodukci Francie, Velké Británie a Česka, takže se účastní i Českých lvů - a nominovaná Cotillardová jde v sobotu do finále proti našim herečkám, Daniele Kolářové z Vratných lahví a Ivě Bittové z Tajností.

Přijede osobně? "Pozvali jsme ji, jednáme, ač víme, že začíná točit," slibuje producent Lvů Petr Vachler.

Kdybych nebyla herečkou, chtěla bych se stát zpěvačkou, říkává ekologická aktivistka a mluvčí hnutí Greenpeace, která se díky Edith Piaf rázem vyšvihla do první ligy.

Za Taxi vyhrála jen cenu pro slibný talent, výročního Césara za Příliš dlouhé zásnuby dostala ještě ve vedlejší roli - a teď už ji v březnovém Chicagu čeká před kamerou sám Johnny Depp v příběhu proslulého gangstera 30. let Veřejní nepřátelé.

Navíc se o Cotillardové mluví v souvislosti s projektem podle Felliniho nazvaným Devět, v němž by měla potkat Javiera Bardema, Penélope Cruzovou či Sophii Lorenovou.