Clint Eastwood ve filmu Pašerák

Clint Eastwood ve filmu Pašerák | foto: Vertical Ent.

Devadesátiletý kovboj, který si vystřílel sbírku Oscarů. Clint Eastwood

  • 28
Tak dlouho jej nebrali vážně, až se představitel drsných pistolníků postavil sám za kameru a donutil posměváčky k potlesku. Režírující herec Clint Eastwood slaví v poslední květnový den devadesátiny a rozhodně ještě neřekl poslední slovo.

Bezmála dvoumetrový sanfranciský rodák, o němž se vtipkuje, že má jen dva herecké výrazy, s kloboukem a bez klobouku, začínal v půli 50. let v béčkových produkcích jako Pomsta netvora či Tarantule. Průlom do jeho herecké dráhy vnesl až Sergio Leone s trilogií spaghetti westernů Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc a Hodný, zlý a ošklivý.

Poté se proslavil jako policista ve filmové sérii Drsný Harry, ale teprve western Nesmiřitelní mu získal umělecké pocty, oscarovou nominaci za herecký výkon a sošku Oscara za nejlepší režii. Tehdy bylo Eastwoodovi dvaašedesát let a ve věku, kdy jiní plánují penzi, započal novou kariéru.

Sice se dál objevoval před kamerou i v duchaprázdných velkofilmech typu Vodní svět či Vesmírní kovbojové, současně si však získával respekt jako režisér. Oscarové šance měly jeho snímky Americký sniper, Dopisy z Iwo Jimy nebo Tajemná řeka, za drama Million Dollar Baby znovu vyhrál.

Navíc se zdá neúnavný, před dvěma lety si zahrál titulní roli v Pašerákovi, loni natočil drama podle skutečné události Richard Jewell, má vlastní produkční firmu, stihl se podruhé oženit i rozvést, hraje na piano jazz, nazpíval album písní Divokého západu a angažuje se v politice - byl starostou, kolegu Arnolda Schwarzeneggera volil za guvernéra Kalifornie a podporuje republikány.

Když přebíral Oscara za Million Dollar Baby, děkoval své matce za dědičný dar dlouhověkosti. „Poprvé tu se mnou na udílení cen seděla, když jí bylo pouhých 84 let, nyní je tu zase, a je jí 96 let. Takže jí děkuji za její geny,“ prohlásil věčný kovboj, za nímž prý fanoušci chodí, aby se jim podepsal na pušku. Za svou akční minulost se nestydí a budoucnost nepřestává plánovat.