Jiří Menzel s manželkou Olgou

Jiří Menzel s manželkou Olgou - S Jiřím Menzelem se Olga seznámila, když s ním jako začínající novinářka dělala rozhovor. Dnes už jsou spolu sedm let. | foto: MF DNES

České naděje na Berlinale vrcholí

  • 1
Hodně štěstí, znělo z hloučku, který večer vyprovázel Jiřího Menzela s manželkou Olgou před odletem na festival Berlinale.

Režisér uvede svůj film Obsluhoval jsem anglického krále dnes vpodvečer v závěru mezinárodní soutěže. Co ho čeká dál?

„Tiskové konference, víc nevím. Ani ty další soutěžní filmy neznám. Ale víte co? Na festival já kašlu! Pro mě je důležitý Český lev, protože to je mínění kolegů, kteří filmu opravdu rozumějí,“ zmínil Menzel jedenáct nominací Anglického krále na národní ceny.

„A taky mě těší, že je na Lvy nominovaná Hřebejkova Kráska v nesnázích, protože to je mimořádný film,“ podotkl. Olga Menzelová prozradila, že Berlín dosud nezná, proto si po sobotním udílení cen manželé pobyt prodlouží do 20. února.

Pět filmů ve hře
Léta na Berlinale platilo, že se český film jednou za čtyři pět let uchytil ve vedlejší sekci; to bylo vše. Do soutěže, která ještě před pádem berlínské zdi bývala zeširoka otevřená normalizační kinematografii, vzali pořadatelé naposledy trezorové Skřivánky na niti Jiřího Menzela v roce 1990 a rok poté slovensko-francouzský film Dušana Trančíka Když hvězdy byly červené.

Letos jako by mávnutím zázračného proutku vybraly čtyři programové týmy do různých sekcí pět českých děl. A právě včera a dnes, těsně před závěrem, se představují animované filmy Jana Baleje Moře, strýčku, proč je slané a Vlasty Pospíšilové Tři sestry a jeden prsten, v alternativní sekci Fórum Nikolaevův snímek ...a bude hůř, Grandhotel od Davida Ondříčka v prestižní Panoramě a v hlavním klání o berlínské Medvědy Menzelův přepis prózy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále.

Podle kuloárů Berlinale by film neměl být jen jaksi „do počtu“, oficiální festivalové deníky řadí Menzela po bok režisérským veličinám soutěže, jako jsou Jacques Rivette, Francois Ozon, Bille August či Steven Soderbergh. A vzhledem k tomu, že na Berlinale pracuje i řada nestatutárních porot, předpokládá se, že bez ceny se Menzel pravděpodobně nevrátí.

Kdo je koupí?
„My jsme o hlavní soutěž neusilovali, domnívali jsme se, že náš film patří do nesoutěžní Panoramy, a to vyšlo,“ říká jeden z producentů Grandhotelu Kryštof Mucha.

„Možná teď zkusíme newyorskou Tribecu, kde loni obstáli Účastníci zájezdu. Jinak chvíli počkáme, jestli se po Berlínu neozvou další festivaly samy, pak je vyjednávací strategie malinko lepší.“ O případném nákupu jedná Německo, Francie, zájem má Benelux, na projekci přišli lidé z Miramaxu či Weinstein Company.

Světovou premiéru včera Berlinale uchystalo filmu Petra Nikolaeva ...a bude hůř, natočenému podle stejnojmenné předlohy Jana Pelce. Černobílý snímek o feťácké partičce ze severu Čech, která se nikoli politickými aktivitami, ale asociálním chováním a nestandardními výstřelky stane nestravitelnou pro husákovskou policii, měl být promítán jen po hospodách a klubech, avšak Berlinale přinutilo producenta Čestmíra Kopeckého vyrobit alespoň jednu kopii.

Hned první berlínské uvedení vyvolalo značný zájem zahraničních delegátů. Nejen proto lze snímku předpovědět cestu alternativními zahraničními festivaly, což by mohl být další zisk letošních žní Česka na Berlinale.