Čech z Novy se objeví na ČT

  • 5
Bývalý televizní milionář, moderátorský pilíř televize Nova a nynější moderátor novácké soutěže T-Renta, se v sobotu večer objeví v hlavním vysílacím čase na obrazovkách konkurenční České televize. Provede diváky večerem, při němž slavní přijdou popřát slavným. "Nabídka mě potěšila. Pořad uvádíme s maminkou, Hedou Čechovou," potvrdil populární "Mefisto".

Česko proslulo nejen okřídlenými zlatými ručičkami, ale také skvělými mozky. A právě vynikajícím vědcům, technikům a studentům vysokých a středních škol, předají významní představitelé státu Českou hlavu, cenu na podporu vědy, techniky, vývoje a poznání. Jako hosty přivítá moderátorská dvojice na scéně například Petra Pitharta, Jiřího Zaorálka, Petru Buzkovou či Marii Součkovou.

Blahopřát přijdou celebrity popmusic Helena Vondráčková, Martin Maxa, skupina No Name, Petra Janů, Pavel Vítek a Petr Kotvald, ale také třeba pěvec Peter Dvorský, ale i sexuolog Petr Weiss, či syn vynálezce gamanože Dan Lexell.

"Potkat se třeba s Peterem Dvorským byl pro mě opravdu zážitek," vzpomíná Čech na čtvrteční večer, kdy televize pořad natáčela. "Vědců bychom si měli nesmírně vážit za to, že posunují lidstvo dál."

Ceny podpořené téměř milionovou částkou, uděloval Klub Českých hlav v čele se spisovatelem Arnoštem Lustigem vloni poprvé. O laureátech osmi kategorií letošního roku rozhodovala jedenáctičlenná odborná porota složená ze zástupců Akademie věd, vysokých škol a odborníků z praxe. Ta vybírala z osmi desítek nominací.

Hlavní Národní cenu Česká hlava 2003 za celoživotní dílo dostane Zdeněk Herman z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR. "Herman významně přispěl k pochopení základních zákonitostí, které řídí průběh chemických reakcí prvních hvězd a planet," konstatovala porota.

Cenu Unipetrolu pro osobnost působící v zahraničí získá renomovaný ekonom Jan Švejnar z univerzity v Michiganu. Podle odborníků výrazně přispěl v teorii problematiky ekonomické transformace v zemích střední a východní Evropy.

Pozoruhodná je i cena Invence Klubu Českých hlav, která odměňuje chytrou hlavu i zlaté ruce zároveň. Cenu v sobotu večer získají dva konstruktéři - Michael Valášek z Ústavu mechaniky ČVUT a František Petrů z Kovosvitu Sezimovo Ústí. Vyvinuli první obráběcí stroj na světě založený na paralelní hybridní kinematice a posunuli tak technologii obrábění o několik desítek let kupředu. Koncept stroje byl přihlášen jako český patent a byl vystaven na mezinárodní výstavě v Miláně!

Moderátor Vladimír Čech

Moderátor Vladimír Čech při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES (8.10. 2001).

Moderátor Vladimír Čech při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES (8.10. 2001).

Moderátor Vladimír Čech při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES (8.10. 2001).

Vladimír Čech na předávání cen Anno 2001.

Vladimír Čech s manželkou Miladou a dcerou Sárou

Vladimír Čech s manželkou a synem Matějem.

Vladimír Čech v muzikálu Karlínského divadla West Side Story.