Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová ve hře Lásky paní Katty. | foto: Divadlo Na Jezerce

Bohdalová se Šípem v novém. Za oponou

  • 2
Za oponou s Jiřinou. Tak se jmenuje nový zábavný pořad s populární herečkou, jehož první díl uvede ČT 1 v sobotu. Slibuje "Jiřinu Bohdalovou v nečekaných situacích tak, jak ji neznáte".

Za oponou

Nový komediální seriál na iDNES KINO. Premiéra 17.3. 2019

Novinka se natáčela v Kolíně a kromě autora scénáře Karla Šípa počítá také s dalšími hosty, tentokrát s Jaroslavem Uhlířem, Markem Vašutem či Vlastimilem Harapesem coby hereččiným učitelem baletu.

„Bude to večer určený hlavně lidem, kteří Jiřinu Bohdalovou milují a stále vzpomínají na její legendární pořady. Nicméně nepůjde o běžnou, načinčanou estrádu. Pokoušíme se o zábavu přece jen autentičtější, která jako by nahlížela do zákulisí,“ říká režisér pořadu Viktor Polesný.

Po natáčení pilotního, tedy zkušebního dílu zamýšleného cyklu Polesný o Bohdalové prohlásil: „Mohu potvrdit, že je to opravdu první dáma české srandy. Spolupracuje se s ní bezvadně, když ji to baví, je ochotna se neuvěřitelně odvázat.“

Podstata nové show spočívá v pohledu za divadelní oponu, do šaten, mezi dekorace či do maskérny, kde se odehrávají drobné zmatky, trapasy a nervové kolapsy, zatímco Šíp se ve funkci inspicienta snaží všechno zachraňovat.

„Karel Šíp je dnes hlavní a jediný autor, který umí pro Jiřinu Bohdalovou vytvořit situaci. Jsou sehraní, vedou spolu jediný boj – o sprostá slova. A v téhle bitvě stojím po hereččině boku,“ přiznal režisér.

Jiřina Bohdalová si zakládá na tom, že hrubý výraz na scéně nepoužije, pokud není nenahraditelný. V Televarieté s Vladimírem Dvořákem tak pracovali po léta.

„A lidé se bavili i bez vulgarit. Kdežto dnes slyšíme hrubosti v pořadech reality show docela běžně, dokonce už od osmi večer, aby to i děti stihly,“ prohlašuje s hořkou ironií herečka. Šíp se však nevzdává: „Budu s ní dál bojovat o každé sprosté slovo: já je pašuji do našich scének a ona je škrtá.“

Další díl pořadu Za oponou s Jiřinou chystá Česká televize pro silvestrovský program. „Připomeneme si v něm snad vůbec nejlepší scénu v dějinách českého filmu, vrcholný okamžik Světáků, kde se trojice Bohdalová, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková sejdou coby narychlo vycvičené nóbl dámy v restauraci s podobně vychovanými pány fasádníky.

S tou slavnou situací si budeme v silvestrovském vydání pohrávat,“ těší se Polesný. Bohužel trojici mužských protějšků – Jiřího Sováka, Jana Libíčka a Vlastimila Brodského – už na jeviště pozvat nemohou, musí je tedy nějak nahradit.

Dvojice Bohdalová–Šíp však nebude v poslední den roku k vidění výhradně na veřejnoprávní obrazovce. „Pozvali nás také do silvestrovské Novy, už připravujeme jednu scénku,“ potvrdil Šíp.

A Polesný zase přiznal, že kromě cyklu Za oponou s Jiřinou bude režírovat také nový sólový pořad Karla Šípa. Prozradil však jen málo: půjde prý o hravou talk show a točit se začne v listopadu.

,