Banksyho Mickey Mouse se v Los Angeles dlouho neohřál - byl okamžitě odstraněn

Banksyho Mickey Mouse se v Los Angeles dlouho neohřál - byl okamžitě odstraněn | foto: Banksy / dailymail.co.uk

Banksy pomaloval Hollywood, ale Mickey Mouse s ňadrem musel pryč

  • 11
Deset dní před udílením prestižních filmových Oscarů se v ulicích Los Angeles objevily provokativní malby, připisováné britskému graffiti výtvarníkovi Banksymu. Snímek Exit through the Giftshop, který o umělci s utajovanou identitou vypráví, přitom letos soutěží v kategorii dokumentů.

Na billboardu naproti sídlu amerického Sdružení filmových režisérů si kolemjdoucí mohli ve středu všimnout graffiti znázorňující chlípného myšáka Mickeyho, který drží koktejl a druhou rukou ňadro modelky. Ten samý den bylo graffiti odstraněno.

Banksyho graffiti v Los Angeles

Další malbou, která se v Los Angeles v posledních dnech objevila, je obří postava Oscara v mikině s kapucí, stojícího na červeném koberci hlídaném vojáky ve stylu filmu Hvězdné války. Nebo postava malého chlapce s velkým kulometem, který má pás pro nábojnice nabitý barevnými křídami.

Banksy se podobným způsobem projevil už jednou. Loni v době festivalu amerického nezávislého filmu Sundance, kde měl jeho filmový debut premiéru, vyzdobil svými ironickými kresbami ulice města Park City, kde se festival konal.

Banksyho verze Mickey Mouse v Los Angeles musela pryč

Film Exit through the Giftshop pojednává o francouzském amatérském dokumentaristovi, který po světě pátrá po Banksym. Zachycuje nejen Banksyho dílo, ale i další umělce, které inspiroval po celém světě.

Banksyho biografie obsahuje pouze jediný známý údaj. Říká se, že pochází z Bristolu na jihozápadě Anglie. Poprvé o sobě dal vědět počátkem devadesátých let a dnes se jeho díla prodávají za vysoké sumy.

,