Obětujete své životy v nesmyslné válce, vzkázal Rusům Schwarzenegger

  • 76
Herec a někdejší guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger zveřejnil asi devítiminutové video, v němž promlouvá k ruským občanům a vojákům. Nabádá je, aby si uvědomili, jak zbytečnou, krutou a nesmyslnou válku vedou na Ukrajině.

V emotivním projevu někdejší rakouský kulturista, hvězda filmů Barbar Conan, Terminátor nebo Rudé horko vzpomíná na okamžik, kdy měl jako chlapec možnost stisknout ruku ruskému vzpěrači a olympijskému vítězi Juriji Petroviči Vlasovovi. 

Vyznává se ze svého obdivu k Rusku a jeho lidu a velmi ostře se ohrazuje proti počínání Vladimíra Putina.

„Řekli vám, že vaše operace má za cíl denacifikaci Ukrajiny. O jaké denacifikaci je řeč? Vždyť v čele této země stojí židovský prezident. Tvrdili vám, že vás na Ukrajině budou vítat jako osvoboditele, ale to je lež. Místo toho jste nuceni bombardovat školy a nemocnice,“ obrací se Schwarzenegger na ruské vojáky. 

Jeho slova míří i na samotného Vladimíra Putina. „Vy jste tuhle válku začal a vedete ji. A vy ji můžete ukončit,“ apeluje. Nabádá také, aby ruští občané nevěřili dezinformacím ze strany Kremlu a ruských médií. 

„Když se dívám na zpravodajské záběry z Ukrajiny, mám pocit, že sleduji dokumentární záběry z druhé světové války, nikoliv zprávy ze současného dění. Uvědomte si, že obětujete vaše zdraví, životy i budoucnost nesmyslné válce, kterou odsuzuje celý svět,“ zní ještě v hercově promluvě.