Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští borci zabojují před Schwarzeneggerem o titul nejsilnějšího hasiče světa

  14:33
V přítomnosti Arnolda Schwarzeneggera zabojují dva čeští profesionální hasiči o titul nejsilnějšího hasiče světa. Do prestižního závodu v Ohiu dostali pozvánku Miroslav Šín z Moravskoslezského kraje a Jan Pipiš z Libereckého kraje. Před odletem do USA je čeká několikatýdenní intenzivní trénink, se kterým jim pomáhá medailista a strongman Jiří Tkadlčík.

Obletí půlku světa, aby před očima herce a politika Arnolda Schwarzeneggera zvedli ze země více než stokilovou kládu.

Čeští hasiči se v březnu zúčastní závodu o nejsilnějšího hasiče světa na proslulém Arnold Sports festivalu. Do hlavního města státu Ohio na festival ročně zavítá 200 tisíc lidí, z toho přes 22 tisíc sportovců z 80 zemí světa.

Sedmačtyřicetiletý Miroslav Šín má na svém kontě zlatou medaili v silovém trojboji ze Světových policejních a hasičských her ze Sydney nebo z Jižní Koreje.

Do závodu se nedá přihlásit, ani kvalifikovat. Organizátoři bedlivě sledují výkony sportovců na mezinárodních soutěžích. A na Arnold Sports festival si pozvou jen ty nejlepší. Letos vybrali i Miroslava Šína z hasičského sboru Moravskoslezského kraje a Jana Pipiše z hasičského sboru Libereckého kraje.

To, že se organizátoři obrátili s pozvánkou právě na ně, není náhoda. Sedmačtyřicetiletý Miroslav Šín má na svém kontě mnohé úspěchy, například zlatou medaili v silovém trojboji ze Světových policejních a hasičských her ze Sydney nebo z Jižní Koreje.

Pětadvacetiletý Jan Pipiš vítězí v extrémních hasičských závodech, nedávno přivezl dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy v Hannoveru a na mistrovství světa v Americe se svým časem zapsal do klubu šampionů.

Nejsilnější hasič světa je jedna ze soutěží na festivalu, které se letos zúčastní třináct profesionálních hasičů z celého světa. Jan Pipiš pojede jako náhradník, kdyby některý ze závodníků nemohl na poslední chvíli odstartovat.

20. července 2021

„Nepočítám s tím, že bych nezávodil. Trénuju tak, abych byl připravený, kdyby náhodou někdo nedorazil. Věřím tomu, že šanci dostanu, a pak jim ukážu, co v sobě mám,“ neskrývá Pipiš své odhodlání.

Denně trénuje se stejnou vervou jako Miroslav Šín, který má své místo v závodě jisté. Motivují se navzájem. „Každý večer probíráme, jaké jsme měli ten den výsledky a co bude zítra. Manželky z nás mají radost, protože se spolu bavíme pomalu víc než s nimi,“ směje se Šín.

O tom, jaké disciplíny na ně v Ohiu čekají, se dozvěděli asi dva měsíce před závodem. Zvedání více než stokilové klády ze země, mrtvý tah v délce 60 sekund s více než 200kilovým závažím, běh s pytlem písku přes rameno a přitahování závaží na laně.

To jsou jiné disciplíny, než na jaké jsou z extrémních závodů zvyklí. Zdvih klády je pro ně úplnou novinkou, nejvíc si naopak věří v mrtvém tahu.

Někteří závodníci váží 150 kilogramů

„Ty tři disciplíny jsou úplně něco jiného než silový trojboj, na který jsme dosud trénovali. Proto jezdíme za Jirkou Tkadlčíkem,“ říká Pipiš.

Tkadlčík si z obdobných závodů v minulosti odvezl několik zlatých medailí. Hasiči nenechali nic náhodě a požádali jej o pomoc s přípravou. Podle Šína se mohou této soutěže zúčastnit jen profesionální hasiči ve službě. Letos mu tak budou konkurovat kolegové z Ameriky, Kanady nebo Irska.

„Dívali jsme se na závodníky a někteří z nich jsou opravdu řízci. Říkal jsem si, že to ani nemohou být výjezdoví hasiči, protože tak velké obleky snad ani nedělají! Já mám 120 kilo a tam budou i 150kiloví chlapi,“ konstatuje Šín, který v tuzemsku patří mezi statnější hasiče.

Váhové rozdíly závodníků hrají v některých disciplínách zásadní roli. Pětadevadesátikilový Pipiš by díky své nižší váze mohl někde excelovat, jinde bude zákonitě horší. „Třeba log lift bude oříšek. Ta kláda, co budu zvedat nad hlavu, váží víc než já,“ upozorňuje.

Většina disciplín je časově omezená, jen běh s více než stokilovým pytlem přes rameno limit nemá. Závodník poběží na nejdelší možnou vzdálenost jakou zvládne.

„Nejedeme do Ameriky se skloněnými hlavami, jedeme to tam vyhrát,“ míní Miroslav Šín. Vzápětí dodává, že kdyby se dostali do první pětky, byl by to skvělý výkon. „Ale koho zajímá páté místo, že jo?“ ptá se s úsměvem, aniž by čekal odpověď.

Do USA poletí jen na otočku

Náklady na cestu i s intenzivní tříměsíční přípravou odhadují na 80 až 100 tisíc korun. Částečně jim přispěly hasičské sportovní kluby, kamarádi a známí, něco si hradí sami. Za oceán se vydají 3. března, hlavní závod začne 6. března. O dva dny později se vracejí domů, respektive do práce.

Arnold Sports festival je po soutěži Mr. Olympia považovaný za nejvýznamnější událost ve světě kulturistiky. Každoročně zde probíhá několik desítek sportovních a silových soutěží i přehlídek. Kultovní akci má od roku 1989 na svědomí filmový představitel Terminátora Arnold Schwarzenegger.

„Arnold byl na všech závodech od začátku do konce. Hasiče tam berou jako prestižní povolání a docela si jich váží. Takže doufáme, že se s ním uvidíme – je to můj obrovský sen. Arnold je člověk, kvůli kterému jsem začal před mnoha lety cvičit, to ještě Honza nebyl na světě,“ směje se Šín.

A Pipiš se přidává: „Je to jedna z největších akcí, kam se můžeme dostat. Covid nám vzal spoustu závodů a možností, neměli jsme moc motivace ke cvičení. A tohle nás nakoplo. Dva měsíce pokračujeme v tvrdé přípravě, přece jen budeme závodit před Arnoldem...“

  • Nejčtenější

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Před přísným radarem v Liberci někdo varuje cedulemi. Hrozí mu pokuta až 300 tisíc

14. května 2024  7:55,  aktualizováno  16.5 14:05

„Pozor radar“ a „Město je váš nepřítel“. Měřený úsek v liberecké ulici Dubice, který za měsíc...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

V centru Liberce vyrostou stovky bytů, nahradí nevzhlednou proluku

20. května 2024  13:04

Zatím je pod libereckým nádražím nevzhledná proluka, do čtyř let tu ale vyroste moderní bydlení. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii

16. května 2024  12:53,  aktualizováno  15:57

Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....

Houkající cisterna hasičů se vřítila do zatáčky, řidič ji málem převrátil

21. května 2024  12:35

Dramatickou situaci zažila posádka krajských hasičů v Liberci. Jejich cisterna málem skončila na...

Zemřel Otakar Binar, autor originálního interiéru hotelu Ještěd

21. května 2024  11:39

Ve věku 92 let zemřel architekt Otakar Binar, který byl mimo jiné autorem interiéru hotelu Ještěd....

Do České Lípy míří po KFC i McDonald’s, vyroste na louce mezi paneláky

20. května 2024  16:24

Další louka, další fast food. Kromě plánovaného občerstvení Kentucky Fried Chicken (KFC) bude v...

V centru Liberce vyrostou stovky bytů, nahradí nevzhlednou proluku

20. května 2024  13:04

Zatím je pod libereckým nádražím nevzhledná proluka, do čtyř let tu ale vyroste moderní bydlení. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....