Anglického krále natočí Jiří Menzel

  • 10
Nekonečný příběh spěje definitivně k rozuzlení. Slavnou předlohu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, kterou provázely nejprve spory o filmová práva a poté hledání ideálního režiséra, natočí Jiří Menzel. Oficiální informace budou k dispozici až v pondělí.

Už nyní je však jasné, že se u projektu sejdou Menzel, který nyní režíruje divadlo v Maďarsku, společnost Bisocop, která snímek uvede do kin, na video i DVD, a stanice Nova, jež se bude podílet na výrobě a pravděpodobně si ponechá práva k televiznímu vysílání.

O tom, že by souběžně s filmem vznikla také jeho seriálová verze, se zatím neuvažuje.

V zákulisí se mluví jen o "krásném velkém mezinárodním snímku pro kina" a o neméně velkolepém návratu hrabalovského režiséra, tvůrce Slavností sněženek, Postřižin či oscarových Ostře sledovaných vlaků, který se prý v plné síle chystá vytvořit svůj životní "majstrštyk".

Menzel, jenž příští týden oslaví sedmašedesáté narozeniny, byl měl podle důvěrných zpráv psát také scénář - už před lety na něm ostatně pracoval.

Jisté jsou dosud jen dvě věci. Vzhledem k výpravné dobové látce, která si vyžádá nákladné investice, půjde o rozsáhlou nadnárodní koprodukci, jejíž partneři se usilovně hledají.

A datum premiéry určuje platnost filmovacích práv - snímek by měl být v kinech do konce roku 2006. Producenti navíc o další odklady ani nestojí.

Od 90. let, kdy ještě za Hrabalova života propukl producentský boj o dvojí práva ke zfilmování slavné knihy, se mezi adepty na režii snímku vystřídala řada jmen: vedle Menzela byl původně ve hře Karel Kachyňa, nabídku dostali Miloš Forman a Jan Svěrák, nějaký čas film připravoval Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským, poté se karta vrátila ke Svěrákovi a nakonec se kruh symbolicky uzavřel tam, kde začal.

Majitelé práv v tom nevidí žádné senzace - filmařů, kteří pro tak mimořádný projekt připadají v úvahu, je v Česku omezený počet, jednalo se se všemi, nikdo neměl přednost a v závěru prostě nejlépe obstál klasik Menzel.

Kdo vytvoří hlavní roli? Konkrétní jméno ještě nepadlo, ovšem z logiky věci vyplývá, že ztvárnit jej od mládí do stáří nezvládne jen jediný člověk.

V zahraničí se však představitel ústřední postavy hledat nebude, je to prý "krajně nepravděpodobné".

Zákulisní zdroje sice upozorňují, že do pondělka se může ještě mnohé změnit, o podrobnostech projektu se stále horečně jedná. Už z toho, že se Nova do tak prestižního velkofilmu pouští, lze usoudit, že se její první samostatný film - Vieweghův a Renčův Román pro ženy - povedl podle jejích představ.

Ředitel Novy Petr Dvořák totiž několikrát opakoval, že až podle výsledku Románu pro ženy, který jde do kin v dubnu, se definitivně rozhodnou, zda se pustí i do většího a ostře sledovaného sousta jménem Anglický král.

,