Slovenský herec Andrej Hryc.

Slovenský herec Andrej Hryc. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Zemřel slovenský herec Andrej Hryc, trpěl akutní leukémií

  • 99
Zemřel slovenský herec Andrej Hryc, bylo mu 71 let. Divákům byl známý z filmů Kamarád do deště, Příběh kmotra či Útěk do Budína, ale i ze seriálů Ulice a Černí baroni. Herci byla loni v dubnu diagnostikovaná akutní leukémie. Otcovo úmrtí na Facebooku potvrdila jeho dcera Wanda Adamík Hrycová.

„Dnes ve 3:13 mě opustil nejdůležitější muž mého života,“ napsala Hrycová. „Poslední hodiny toho jeho jsem ho držela pevně za ruku, poslední slova, která jsem mu řekla, byla ‚mám tě ráda‘ a posledním slova, která řekl on, byla ‚také tě mám moc rád‘... Sbohem, táto, děkujeme za všechno, už nic nebude jako doteď,“ uzavřela.

Slovenský deník Nový Čas v dubnu informoval o tom, že herci byla diagnostikována akutní leukémie.

Hryc podle listu poctivě dodržoval nařízení slovenské vlády ohledně koronaviru a zůstával doma. Když mu delší dobu nebylo dobře, musela zasáhnout jeho rodina, která vyhledala lékařskou pomoc odborníků. 

Následovalo několik vyšetření a následně potvrzení diagnózy – akutní leukémie. „Otec je hospitalizovaný a postupuje náročnou léčbu,“ potvrdila tehdy hercova dcera. Absolvoval  transplantaci kostní dřeně, kterou dostal od své sestry, a silné chemoterapie.

Stejnou nemocí jako Andrej Hryc trpěl například Karel Gott.

Slovenský herec Andrej Hryc se narodil 30. listopadu 1949, vystudoval VŠMU v Bratislavě a působil na tamní Nové scéně, kde byl jistou dobu i generálním ředitelem, či jako hostující herec v jiných souborech včetně Hudebního divadla v Karlíně.

Před kamerou stál od počátku 70.let nejprve ve slovenských televizních inscenacích, posléze se prosadil i ve filmech. Na Českého lva byl nominovaný za snímek Rivers of Babylon, na obdobnou slovenskou cenu Slnko v sieti za thriller Čára.

Kromě Ulice, kde se objevil v roli Borise Nekonečného, hrál v seriálech Zoo či Panelák, byl Hrdoslavem v pohádce Kouzelník Žito či Burešem v Kamarádovi do deště. Natočil snímky Hodinový manžel, Příběh kmotra, Habermannův mlýn či Bathory.

Věnoval se rovněž produkci, podílel se například na zrodu česko-slovenské inscenace muzikálu Hamlet. Svůj osobitý hlas uplatnil v dabingu, založil a vedl rádio Twist, angažoval se v politice i charitě.

Ačkoli v boji s nemocí projevoval stejnou houževnatost jako ve své profesi, v jednom z posledních rozhovorů pro slovenská média už naznačil, že je s osudem smířen. „Prožil jsem nádherný život, dělal jsem práci, kterou jsem měl velmi rád. Vychoval jsem nádherné děti, procestoval celý svět,“ řekl.

,