Americká kina finišují

Každoroční předvánoční a vánoční filmová hollywoodská horečka začala. Přibližně třicet snímků chce ještě stihnout premiéru před 31. prosincem, který je konečným datem pro to, aby se pak dotyčný film mohl na jaře zúčastnit oscarového klání. Celý tucet celuloidových příběhů byl proto naplánován ke vstupu do distribuce na dny kolem 22. prosince, kdy očekávaný sváteční provoz v kinech tradičně přináší velmi vysokou návštěvnost.
Odborníky je letos nejvíce doporučován neobvyklý film Čokoláda od režiséra Lasse Hallstroma - moderní pohádka odehrávající se v poklidném francouzském městečku. Další film, který si získal srdce kritiků v předpremiérách, je Tygr a drak - epický příběh lásky situovaný do staré Číny, vypravený fantastickými kostýmy i světem bojových umění. V tuzemsku bude k vidění od března 2001. Za dokonalý filmový přepis je pokládán The House of Mirth podle románu Edith Whartonové o sociálním pokrytectví v roce 1905.

Letos se ovšem popularita některých snímků a mínění kritiky mimořádně rozchází. Jim Carrey po dramatické roli Andy Kaufmanna ve Formanově snímku Muž na Měsíci opětovně prokázal, že nenáročná komedie zaručuje dvacetimilionový honorářový šek - pohádka Grinch, kde hraje titulní roli, dokázala od 17. listopadu přinést úsměv na rekordních 200 milionů tváří jen v Spojených státech. Stephen Hunter z The Washington Post to komentoval: "Ohromný počet zelených papírků (peněz) zmizel v díře filmové mašinerie bez snahy autorů objevit páteř či duši příběhu.

"Možná i díky tomu to proto vypadá, že letošní Hollywood konečně dokázal definitivně vyřešit Leninův dávný požadavek, aby film nebyl ničím než uměním pro masy. Jedna otázka ovšem zůstává zatím nevyřešena: Do kterého gulagu poslat filmové kritiky a další experty?