Albert Hughes: Dámy se Deppa bály

Tentokrát jen soukromě, za přáteli a do pražských klubů, se vrátil americký režisér Albert Hughes. Loni tu s bratrem-spolurežisérem a s hercem Johnnym Deppem točili historický thriller o Jacku Rozparovači s názvem Z pekla. V amerických kinech se už hraje, do tuzemských vstoupí 3. ledna.

Váš příběh o masovém vrahovi z Londýna konce 19. století měl premiéru nedlouho po teroristickém útoku na Ameriku. Myslíte, že je právě tím typem filmu, jenž odvede pozornost diváků od reality?

Částečně ano - ovšem nebýt té situace, měli jsme vyšší tržby.

Vždyť při svém startu váš film vyhrál víkendový žebříček...

Jenže s jedenácti miliony dolarů a studio čekalo tak dvacet. Nicméně musím říci, že s podobou filmu jsme spokojeni.

Diváci se určitě do kin vrátí, ale změní se podle vás Hollywood?

Filmy o terorismu budou vznikat dál, ale americké produkce možná nebudou tolik točit v zahraničí, třeba v Praze. Zvlášť když teď vědí, že jeden terorista tu byl a chtěl vyhodit do vzduchu Radio Svobodná Evropa.

Když jste tu pracovali, dívky toužily potkat svůj idol - Johnnyho Deppa. Jak se jeví zdejší fanynky ve srovnání s americkými?

Měli jsme z toho strach, ale ukázalo se, že čeští fanoušci jsou rozumnější, uctivější. Pokud Johnny Depp jedl nebo přišel někam do podniku, neotravovali ho, připadali nám dokonce až příliš nesmělí a ostýchaví. Když jsme Johnnyho vzali do erotického klubu, dámy se mu bály zatancovat. Nicméně jsme se shodli, že české dívky jsou hezké, pěkně stavěné - spíš jako černošky. Kdežto bílé Američanky zpravidla moc nejedí a hodně zvrací.

Překvapil vás Depp něčím?

Při natáčení měl pořád v jednom uchu sluchátko a poslouchal hudbu - od South Parku přes klasiku po rock and roll. Přímo při práci!

Jak vlastně režírujete ve dvou, když se říká, že u filmu neplatí demokracie, že rozhoduje jen jeden? Máte s bratrem rozdělené role, třeba podle systému zlý a hodný policajt?

Zlého poldu dělá bratr. Jinak on se stará o herce, já o kameru.

Čekáte, že váš snímek získá nějaké ceny?

Nikdy! Jakmile točíte s vidinou cen, budete zklamáni. Hodně lidí v Hollywoodu pracuje jen kvůli cenám, ale filmům tak škodí.

Váš bratr by třeba nesouhlasil...

Na spoustu věcí máme rozdílné názory, ale v tomhle se shodneme.

Existuje spousta teorií, jak tomu s Jackem Rozparovačem bylo ve skutečnosti. Nemohla jím být třeba žena?

My žádnou soukromou hypotézu nemáme, ale podle jedné z těch teorií byla Jackem Rozparovačem opravdu žena - prý porodní bába.

Albert Hughes spolu s bratrem Allenem režírovali dokument American Pimp.

Allen Hughes spolu s bratrem Albertem režírovali dokument American Pimp.

Bratři Hughesové režírovali dokument American Pimp. Nyní naáčejí v Praze film Z pekla, ve kterém hraje Johny Depp.

Bratři Hughesovi se podepisují fanouškům

Fotografie z filmu Z pekla.

Americký režisér Albert Hughes.

Americký režisér Albert Hughes.

Americký režisér Albert Hughes.