Václav Kotek, herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana

Václav Kotek, herec Žižkovského divadla Járy Cimrmana | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Zemřel Václav Kotek z Divadla Járy Cimrmana. Nečekaná rána, říká Svěrák

  • 150
Ve věku šestašedesáti let náhle zemřel Václav Kotek. Dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana působil zároveň jako jeho mluvčí i manažer. Jeho synem je známý herec a režisér Vojtěch Kotek. Informaci iDNES.cz potvrdil Zdeněk Svěrák. „Je to pro nás nečekaná rána, jsem z toho zdrcený,“ řekl.

Kotek začínal v populárním divadle jako technická podpora, postupně se však od roku 1973 plně začlenil do souboru. Vystupoval celkem ve dvanácti hrách, objevil se třeba v roli maršála Radeckého v Českém nebi, jako inspektor Trachta v Hospodě na mýtince, Bobeš v Němém Bobši nebo jako zemský školní rada ve Vyšetřování ztráty třídní knihy. 

Zahrál si i v cimrmanovských filmech Nejistá sezona a Rozpuštěný a vypuštěný. Ve filmu Kulový blesk se mihl jako ženich. Jeho synem je jednatřicetiletý herec, divadelní i filmový režisér Vojtěch Kotek.

„Václav byl dlouholetý člen divadla. Začínal jako kulisák a technik, později se však ukázalo, že má velké organizační schopnosti. Tak jsme ho s Láďou Smoljakem požádali, jestli by se nestaral o divadlo,“ vzpomíná Svěrák pro iDNES.cz.

„Činil tak celou dobu a kromě toho se stal i hercem. Třeba když jsme dělali akci Synové pomáhají otcům, kde hrál spolu se synem Vojtou ve Vraždě v salonním kupé. Vojta tam byl praktikant Hlaváček a Václav ztvárnil stevarda. Byl to velice obětavý pracovník,“ dodal.

Byl to tedy právě Václav Kotek, kdo za kultovní soubor komunikoval s veřejností a médii. „Je to teď pro nás takové smutné období,“ uvedl pro iDNES.cz před rokem, kdy odešel další z kolegů Bořivoj Penc. 

Kotek působil také jako jeho manažer; předloni třeba pomáhal organizovat výstavu věnující se dílu výtvarníka a kolegy ze souboru Jaroslava Weigla. „Dělali jsme to pro jeho radost a jeho poctu,“ svěřil se tehdy před vernisáží Kotek.

,