Bohumil Klepl a Zuzana Bydžovská

Bohumil Klepl a Zuzana Bydžovská | foto: archiv

Zelenka z Bydžovské a Klepla udělá Herce

  • 2
Inscenaci Herci začal v pražském Divadle Ta Fantastika zkoušet režisér Petr Zelenka. V hlavních rolích se objeví Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl. Premiéra je ohlášena na 13. března.

Činoherní novinkou jinak hlavně muzikálové scény bude příběh dvou herců, bývalých partnerů, kteří se ztratili v životě i na jevišti.

Petra Zelenku při psaní textu inspirovaly komedie současného britského dramatika Michaela Frayna Zepředu, zezadu (Bez roucha) a Číňani.

Vznikl tak originální divadelní scénář, který využívá osvědčených komediálních postupů i velmi specifických vlastností herecké profese a povahy.

Oba hlavní protagonisté "v přímém přenosu" podstupují nemilosrdnou zkoušku: okolnosti je nutí vymýšlet neskutečné převleky i krkolomné improvizace. A při tom ještě řeší své pracovní i milostné vztahy.

Petr Zelenka, režisér filmů Knoflíkáři, Rok ďábla a Příběhy obyčejného šílenství a inscenací Dejvického divadla Příběhy obyčejného šílenství a Teremin, nastudoval slovenskou verzi Herců pod názvem Odjezdy vlaků již před čtyřmi lety v bratislavské Astorce.

Tehdy se v ní objevili Anna Šišková a Ady Hajdu, kteří s inscenací v posledních dvou letech hostovali v pražském Švandově divadle v rámci přehlídky Léto hereckých osobností.

"Když mě Anička Šišková oslovila, abych pro ni a pro Adyho Hajdu něco napsal, stvořil jsem tuhle 'hru o hře". Frayn mi dal svolení, ale v hloubi duše byl pobouřen tím, že někdo použil jeho hru jen jako nějaké pozadí, na kterém se odehrává jiný příběh," komentoval Zelenka vznik svého textu.

Zamýšlí se v něm nad "diagnózou" herců, s nimiž ho baví pracovat, i když jim prý při zkouškách neumí dát žádné kloudné připomínky. Říká jim jen, ať hrají rychleji, pomaleji, hlasitěji nebo tišeji. "Proto si myslím, že je spolupráce se mnou dost obtížná. Baví to jen ty z nich, kteří si z mého chování na zkoušce dokážou odvodit něco víc," dodal.

, Filter,