Moulin Rouge v Paříži

Moulin Rouge v Paříži - Nejslavnější kabaret na světě, ve kterém se zrodil kankán. | foto: Profimedia.cz

Z Moulin Rouge podle jeho šéfa McDonald´s nikdy nebude

  • 6
Marketingový ředitel světoznámého pařížského kabaretu Moulin Rouge Jean-Luc Pehau-Ricau zavítal do Prahy. O tom, co všechno se nyní ve slavném podniku děje, diskutoval se čtenáři iDNES.cz.

. Odpovědi najdete ZDE

Čtenářům odpovídal Jean-Luc Pehau-Ricau

Moulin Rouge, tedy v překladu Červený mlýn, je kabaret s bezmála stodvacetiletou historií. Na konci 19. století ho vybudoval pařížský podnikatel Joseph Oller, který v té době vlastnil i známou Olympii.

Nikdy nešlo o prvoplánový "vykřičený dům", jak je Červený mlýn často prezentován, ale spíše o místo, kam se chodila bavit smetánka a kde se představila řada slavných umělců, například Frank Sinatra, Jean Gabin, Jane Avril, Edith Piaf, Ella Fitzgerald a samozřejmě i malíř Henri de Toulouse-Lautrec.

Podle Pehau-Ricaua je dodnes v kabaretu silně přítomen duch slavného kontroverzního malíře: "Máme v Moulin Rouge soubor originálních plakátů Toulouse-Lautreca, které jsou vidět na stěnách přímo v sále."

Tančil (a tančí) se tu kankán, bavit se sem přišel anglický král Eduard VII., dokonce ani královna Alžběta II. si nenechala jednu z nejslavnějších francouzských atrakcí ujít.

Z filmu Moulin RougeO podniku vznikla řada povídek, bylo natočeno několik dokumentů i celovečerních filmů - z nich asi nejznámější je "halucinogenní" muzikál Baze Luhrmana s Nicole Kidmanovou a Ewanem McGregorem v hlavních rolích.

"Museli jsme dát náš souhlas k natočení tohoto filmu, protože Moulin Rouge má ochrannou známku na tento název," uvedl Pehau-Ricau. "Vyžádali jsme si před natáčením editovat scénář tohoto filmu co se týče historických částí. A musím říci, že se nám výsledek - natočení filmu - velmi líbí. A navíc film má velký úspěch ve všech zemích."

Moulin Rouge se vymezuje jak vůči případné pařížské konkurenci ("Již dlouhá léta nemáme žádnou kvalitní konkurenci."), tak i vůči americkým estrádám. "Las Vegas není konkurence pro Moulin Rouge, neboť naše představení je opravdu odlišné. V amerických estrádách je více technických efektů. V Moulin Rouge preferujeme uměleckou stránku tanečníků a není třeba pozapomínat na koncept představení, který byl vymyšlen jako originalita právě pro MR v počátku let 1900."

Návrh jednoho tazatele založit celosvětovou síť podniků Moulin Rouge podle vzoru fastfoodů McDonald´s tedy z pochopitelných důvodů ředitel odmítl: "Ne, hlavně toto ne. Chceme zůstat jedineční, v tom je naše síla."

,

Britská královská rodina