VIDEO: Voda (a krev) nad vodou. Nový muzikál Elánu nabídne velké plátno

  • 6
Písně Elánu se vrací. Osm let po premiéře muzikálu Osmý světadíl uvede pražské Divadlo Kalich druhou inscenaci opírající se o hity této hudební skupiny. Nový kus má jméno Voda (a krev) nad vodou a premiéry se dočká 5. září.

Na přípravě muzikálu se sešel téměř stejný tvůrčí tým jako u předchozího Osmého světadílu v čele s režisérem, choreografem a spoluautorem libreta Jánem Ďurovčíkem.

„Je to jiný, zbrusu nový muzikál od stejného autora hudby. Jako například Andrew Lloyd Webber napsal řadu titulů, stejně tak je Voda nová inscenace z hudební dílny Elánu,“ poukazuje režisér, aby zdůraznil, že nejde o pokračování Osmého světadílu. „Na jejího staršího bratra jsou v libretu jako drobná schválnost jen narážky. Doufám, že Voda se lišit bude a zároveň také nebude. Protože na Osmý světadíl jsme hrdí,“ uvažuje a dodává, že inscenaci opět připravují jako „velké plátno“.

Ďurovčíkovi je přitom jasné, že diváci budou mít tendenci obě díla srovnávat. „Proto jsem taky dlouho odmítal s novým elánovským muzikálem přijít. Až do momentu, kdy jsem dostal nápad na příběh, kterým jsem si byl opravdu jistý. Voda nevznikla primárně proto, abychom znovu přilákali diváky, ale z vnitřní potřeby ten příběh vyprávět,“ upozorňuje tvůrce.

V jedné z hlavních rolí se objeví oceňovaný muzikálový herec Jan Kříž. „Nechtěl bych o roli prozrazovat dopředu nějaké konkrétnosti, její vývoj je totiž zajímavý. Pro herce zábavný na hraní a pro diváky překvapivý. Adam snad bude lidi bavit, do černobílého charakteru má daleko,“ naznačuje Jan Kříž tajemně k úloze Adama, o kterou se bude dělit s Tomášem Löblem. „Jinak pěvecky i herecky si zkouším zase novou polohu,“ pochvaluje si. „A svými nápady mne opět potěšil scénograf Martin Černý,“ láká ještě diváky Kříž.

Sám se přitom s tvorbou Elánu pořádně setkal až v Osmém světadílu. „Nejsem úplně ta generace, která s hudbou Elánu rostla. O to víc mě překvapilo, jak moc se mi dostala pod kůži. Navíc jsem v hledišti Osmého světadílu celá ta léta vídal hodně mladých, i výrazně mladších lidí než já, kteří si zpívali od začátku s námi. Mám rád písně s nápadem a příběhem. Eláni takovou hudbu dělají a pro muzikál je jako stvořená,“ uvažuje.

To režisér Ďurovčík je jiný případ. „Pokud začnete tím, že si teprve jdete naposlouchat tvorbu daného interpreta, nevytvoříte skutečný hitmuzikál, ale jen blábol na zakázku,“ upozorňuje. „Já mám ty písně zažité, provázejí mě nejrůznějšími životními obdobími, které se mi při jejich poslechu samy vrací. Takže klíč k napsání hitmuzikálu spočívá v principu, že vám písně, které důvěrně znáte, musí začít naskakovat do příběhu,“ vysvětluje.

O čem bude nový muzikál vyprávět, ovšem prozradit nechce, prý půjde opět o parafrázi klasického literárního díla. Předchozí Osmý světadíl přitom poukazoval na Dámu s kaméliemi.