Divadlo v Dlouhé

Divadlo v Dlouhé | foto: Divadlo v Dlouhé

V Dlouhé začínají Kachnou. Bude i Pratchett

Od Ibsena po úžasnou Zeměplochu Terryho Pratchetta. Tak bude vypadat letošní sezona Divadla v Dlouhé.

První premiéra, která připadá na úterý, bude patřit Ibsenově Divoké kachně v režii Jana Nebeského, který z norského dramatika již několik let svými inscenacemi setřásá závěje "zkamenělosti" mrtvého klasika.

V případě Divoké kachny se tak děje za přispění překladatele Františka Fröhlicha. "Fröhlich posílil ironii, sebeironii, sarkasmus a grotesknost obsaženou ve hře. Tím samozřejmě více vystupuje i tragika," říká dramaturgyně Kateřina Šavlíková.

Nebeský si k inscenaci přizval svůj ustálený tým – scénografa Jana Štěpánka, kostýmní výtvarnici Janu Prekovou i hostující herce, Lucii Trmíkovou a Marka Daniela. Ti ztvární role Giny Ekdalové a Gregerse Werleho.

Překvapením je obsazení role čtrnáctileté Hedviky Ekdalové Jaroslavou Pokornou, která již vychovává svá vnoučata. "Hedviku stejně nikdy nehraje čtrnáctiletá, ale třeba pětadvacetiletá herečka a publikum to akceptuje. Proč by to tedy nemohlo zafungovat u herečky nad šedesát let," podotýká Šavlíková.

Pokorná má prý navíc díky věkovému odstupu šanci ztvárnit roli lépe. "Hedviku vidím již z pohledu tří generací. A vím, že nejhorší bylo, když jsem jako matka něco neslyšela. Rodičovská slepota se mi najednou vybavila z pohledu Hedviky," říká Pokorná.