Ukrajinské herečky, které nyní se souborem Depresivní děti připravují novinku...

Ukrajinské herečky, které nyní se souborem Depresivní děti připravují novinku Trójanky. | foto: Depresivní děti touží po penězích

Pomsta chutná jako ten nejsladší boršč. Jedenáct Ukrajinek chystá premiéru

  • 9
Hned jedenáct ukrajinských hereček našlo uplatnění v chystané novince pražského divadelního souboru s předlouhým názvem Depresivní děti touží po penězích. Chystaný kus Trójanky bude mít premiéru v září.

Alternativní uskupení okolo režiséra Jakuba Čermáka vyhlásilo speciální konkurz, na který se přihlásily desítky hereček, které z Ukrajiny utekly před válkou. Jednáctka vybraných si zahraje v novém nastudování Eurípídovy hry Trójanky. Novinka vychází ze stejnojmenného díla antického klasika i jeho dalšího počinu Hekabé. Herečky ztvární ženské i mužské role v připomínce faktu, že Ukrajinci by nyní neměli opouštět svou zemi.

„Postavy trojských žen bez mužů jsou představovány ukrajinskými herečkami bez mužů, neboť se ukázalo, že mají pro ztvárnění Trójanek mimořádný dar,“ vysvětluje režisér inscenace a iniciátor projektu Jakub Čermák. „Rozhodli jsme se pro Euripidovy Trójanky, protože nám nabízí jasné paralely se současnou situací na Ukrajině i v České republice. Klasický text se věnuje osudům obyvatelek Tróje, které po skončení války ztratily své manžely i svůj domov. Trójanky jsou do značné míry hra extrémní, stejně jako situace, kterou zažíváme,“ pokračuje oceňovaný režisér.

Nejistá budoucnost

Novinka se dočká premiéry 10. září a bude se hrát pouze další tři večery v pražském divadle Venuše ve Švehlovce. Omezený počet repríz souvisí s nejistou budoucností hereček závislou na aktuální situaci v domovině. Hrát by se ale mělo ještě v Olomouci, Plzni, Mladé Boleslavi či Saské Kamenici.

Herečky pocházejí z různých míst země, vedle Kyjeva a Chersonu dokonce i z Luhansku a Doněcku. „Doma jsem před dvěma lety hrála ve filmu Deportace 44-46 a tenkrát mě vůbec nenapadlo, že sama pocítím válku, prudkou nenávist a taky nikdy nezahojené rány na duši,“ říká herečka Daria Noviková, která se kvůli zkoušení přestěhovala z Budapešti do Prahy.

„Pro mě jsou Trójanky příběhem každé Ukrajinky, která prodělala mučení, znásilnění, nucenou deportaci nebo byla nucena odejít kvůli svým dětem. Taková žena ztratila to nejcennější v životě, zrodila se v ní nenávist ale i touha po spravedlnosti, nicméně musí se při pohledu na to všechno pokusit žít dál,“ přemýšlí pak Olena Lebanina, která na pražské DAMU studuje v rámci uprchlického programu.

Představení s mottem „Pomsta chutná jako ten nejsladší boršč.“ odehrají Depresivní děti v ukrajinštině s českými titulky.