Les Colporteurs

Les Colporteurs | foto: Jean-Pierre Estournet

Strhující akrobacie na pružných ocelových lanech

Do tmy v cirkusovém šapitó zazní z reproduktoru mužský hlas, aby vyprávěl o dni, který změnil jeho život. O dni, v němž ho banální pád připravil o možnost pokračovat ve dvacetileté kariéře úspěšného artisty - provazochodce.

S rozsvícením prvního reflektoru vidí diváci úvodní obraz. Po laně kráčí dívka, zpola zavinutá do pružné gázy, a s každou elegantní otočkou se uvolňuje z látkového sevření.

Nyní je jen na obecenstvu, zda inscenaci Drát pod sněhem francouzské skupiny Les Colporteurs na festivalu Letní Letná, inspirovanou skutečným zraněním zakladatele souboru, budou vnímat jako metaforický příběh o pýše, frajerství, strachu i naději, nebo jako sled vydařených cirkusových čísel, v nichž se mistrně využívá nejen dovedností artistů, ale i úžasu a strachu diváků. Ani jedna ze stran však nebude o nic ochuzena.

Inscenace Drát pod sněhem je údajně první představení založené výhradně na akrobacii na ocelovém pružném lanku. Les Colporteurs používají šest natažených ocelových kabelů v různých výškách, od 70 centimetrů nad zemí až po šest metrů.

Lano a drobné předměty jako vějíře, šátky nebo boty na podpatku jsou jedinými rekvizitami umělců, kteří po provaze nejen chodí, ale také běhají, tančí, skáčou roznožky i salta. Ženy se na provaze promenují ve vysokých podpatcích nebo baletí na klasických špičkách. Jejich obratnost bere dech a současně lze jejich kousky číst jako mikropříběhy o lidských vztazích, partnerství, dominanci a důvěře.

Nechybí ani vtip, třeba když po šikmo nataženém laně sesviští dolů v leže po zádech. Fascinující je dynamika představení, která střídá energické pasáže, v nichž obecenstvo trne v permanentním napětí, po okamžiky výdechu. Tiché napětí však mají i chvíle klidu, když artisté v zastavené póze balancují na laně a jejich těla se chvějí podobně jako drobný pohyb motýlích křídel.

Závěrečný obraz, v němž se všichni umělci všichni drží za ruce a pomalu společně kráčejí po rozvibrovaném drátě, opět všechny vrací k osudu Antoina Rigota, zraněného artisty a režiséra inscenace. Silný výjev zůstane v paměti dlouho po skončení představení. Festival Letní Letná s Les Colporteurs znovu dokázal, že kdo chce o prázdninách vidět zajímavé, inovativní divadlo, musí za ním na pražskou Letenskou pláň.

LES COLPORTEURS - Drát pod sněhem
Festlival Letní Letná, Praha
Hodnocení: 80%