Státní opera Praha zahájila desátou, jubilejní sezónu

Státní opera Praha dnes zahájila desátou jubilejní sezónu. Soubor působí v budově někdejšího Nového německého divadla. Tisková mluvčí Státní opery Gabriela Středová ČTK informovala, že ve světových premiérách budou letos postupně uvedena představení s názvy Rytíř a Smrt a Jelizaweta Bam Vladimíra Wimmera, opera Joseph Merrick zvaný Sloní Muž, kterou napsal Laurent Petitgirard, a Circus Terra od norského skladatele Trygve Madsena.

Vedle toho jsou pro nadcházející sezónu, poslední pod vedením ředitele Daniela Dvořáka, plánovány ještě premiéry oper Zuřivý Roland od Antonia Vivaldiho, Don Giovanni od Giuseppe Gazzanigy a Wolfganga Amadea Mozarta a Hamlet od Ambroise Thomase. Dvořák bude od podzimu 2002 po Jiřím Srstkovi ředitelem Národního divadla.

V budově Státní opery se v nadcházejících měsících uskuteční také premiérová představení Pražského komorního baletu - Don Juan od skladatele Christopha Willibalda Glucka a Golem současného autora Zbyňka Matějů. V obnovené premiéře se publiku připomene úspěšná inscenace minimalistické opery Pád domu Usherů od Philipa Glasse a Maškarní ples Giuseppe Verdiho, který byl v obnovené premiéře poprvé odehrán již 23. srpna v rámci Verdiho festivalu.

Státní opera Praha v letošní sezóně zahájí nový projekt nazvaný Bušení do železné opony, jehož principem je vytvoření platformy pro uvádění soudobých děl mladých skladatelů v inscenaci mladých interpretů, a to v podobě scénických skic, které vyzkouší divadelní účinnost děl.

Fotografie z představení Pád domu Usherů ve Státní opeře Praha.