Z představení Sunyata - plodná prázdnota | foto: Ponec / V. Brtnický

RECENZE: Poslední vítězka Ceny Sazky nezklamala, tančí víc než plodně

  • 2
Laureátka Ceny Sazky "za objev v tanci" z roku 2009 Kateřina Stupecká uvedla v pražském tanečním divadle Ponec premiéru choreografie nazvané Sunnyata - plodná prázdnota.

Stupecká byla poslední vítězkou této nejvýznamnější ceny za choreografii, a tedy příjemkyní finančního příspěvku na vytvoření nové taneční inscenace. Finanční krize tradici udílení ceny totiž ukončila. Mladá choreografka však tuto investici nepromarnila.

Ve svém novém díle Sunnyata s podtitulem Plodná prázdnota jako by kladla otázky svému podvědomí a jeho regenerativním silám.

V představení tančí elektrizující tanečníci - vedle Stupecké jsou to Tereza Lenerová, Jana Vrána a Petr Opavský, kteří dokážou ve spolupráci s empatickým světelným designem Jana Komárka přeplnit zlatistý prostor za průzračnou fólií nesčetným množstvím energetických výbojů.

Předehrou k představení je hluboká tma, tunel do spodních pater vědomí. Odtud se vynoří úvodní temná magická scéna, v níž čtyři podivuhodní kouzelníci v kostýmech napůl z rudé barvy, napůl z barvy své pleti žonglují kulovými blesky.

Choreografická struktura díla je bohatá, členitá, čitelně přednesená tanečně i návaly tmy a světelných clon; Stupecká tady rozvíjí a ze všech stran až na kost ohlodává dílčí taneční motivy. Pak kost odloží a nadhazuje další motiv. Tento aditivní princip může mít do budoucna své meze. Teď se však choreografka nachází v plné i prázdné, nahé i oblečené, dynamické i mystické přítomnosti.

Rytmicky citlivý pohyb tanečníků má harmonickou hudební kvalitu. Světlo je doslova vyhmatává a podtrhává jejich tělesnost. V součinnosti s pohybem a světlem pracuje i soundtrack Jana Buriana. Hudba je asertivní, jak to vyžaduje téma, aniž upadá do afektu.

V závěru tanečníci opět překročí rozhraní viditelného světa a ponorných vod intuice při svém návratu do temnoty kolektivního podvědomí. Projdou nehmotnou clonou na forbíně, která se v okamžiku průchodu ozáří ohnivými zášlehy neznámého původu.

Hodnocení: 90 %