Vladimír Kratina v hlavní roli inscenace QED (Kvantová elektrodynamika)

Vladimír Kratina v hlavní roli inscenace QED (Kvantová elektrodynamika) | foto: Činoherní klub

Ďábel, jenž dostal Nobelovu cenu. Kratina si zahraje geniálního fyzika

  • 5
QED (Kvantová elektrodynamika). Tento nezvyklý název nese pondělní premiéra pražského Činoherního klubu, ve které se v hlavní roli geniálního fyzika Richarda Feynmana, nositele Nobelovy ceny, představí Vladimír Kratina.

Právě on společně s režisérem Jakubem Zindulkou upravil původní text Petera Parnella vyprávějící příběh významné osobnosti světové fyziky. „Byl to ďábel, který dostal Nobelovu cenu. Krom toho hrál ochotnické divadlo, bubnoval na perkuse, kreslil, miloval život, měl kamarády hazardní hráče i striptérky,“ popisuje roli Kratina

A upozorňuje, že nejde o životopis. „Mělo by to vyznít jako oslava života a optimismu,“ podotkl.

Parnellovu hru uvedli ve Spojených státech s Alanem Aldou v hlavní roli. „Nám se všechna ta témata, která tam využili, nezdála, tak jsme vzali štos Feynmanových knih a hledali jiné historky. Tudíž jsme text dost upravili,“ popisuje herec.

Ač je hra situována do závěrečné fáze života bonvivána, nepopisuje poslední dny. „Hra má jednotu času a místa, odehrává se v jeho kanceláři v Caltechu,“ upřesňuje herec. První půlka zahrnuje jedno sobotní odpoledne, druhá tentýž den večer, kdy se tam postava vrací po odehraném představení.

„Děj těká, Feynman hodně vypráví, telefonuje s doktory, se ženou,“ naznačuje Kratina. „Náročnější to je, nic takhle monodramatického jsem ještě nedělal,“ připouští herec. 

Vedle Kratiny se v roli studentky objeví Petra Horváthová nebo Beáta Kaňoková.