I když se nesmí hrát, uvnitř pražského Divadla pod Palmovkou to žije a zkouší...

I když se nesmí hrát, uvnitř pražského Divadla pod Palmovkou to žije a zkouší se nové inscenace (2. prosince 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Vinohrady, Ypsilonka a další pražská divadla do konce února neotevřou

  • 4
Divadla zřizovaná hlavním městem zůstanou zavřená minimálně do konce února 2021. Ve čtvrtek večer se na tom dohodli ředitelé divadel s vedením Prahy. Důvodem je pandemie nemoci covid-19 a nepředvídatelnost vládních rozhodnutí, jak sdělila radní Hana Třeštíková.

„Dohodli jsme se s řediteli divadel včetně ředitele (Symfonického orchestru hl. m. Prahy) FOK, že nebudeme čekat na to, v jakém stupni bude (protiepidemický systém) PES. Pro všechny, jak divadelníky tak diváky, je toto rozhodnutí srozumitelné, vědí, jak se zařídit, a nejsou závislí na ad hoc rozhodnutích vlády,“ uvedla Třeštíková.

Na kolik město zavření divadel vyjde, není v tuto chvíli jasné. Divadla přijdou o příjmy ze vstupného, zároveň se ale sníží běžné výdaje. „Přesná čísla zatím nemáme,“ řekla radní.

Hlavní město je zřizovatelem řady scén: Městských divadel pražských, Švandova divadla, Divadla na Vinohradech, Divadla v Dlouhé, Minoru, Studia Ypsilon, Divadla pod Palmovkou, Divadla Spejbla a Hurvínka či Hudebního divadla Karlín.

S řediteli jednotlivých scén se vedení města podle Třeštíkové domluvilo také na tom, že se změní klasická divadelní sezóna. Například v případě příznivé epidemiologické situace se bude hrát i v létě, kdy bývají obvykle divadelní prázdniny. Hudební divadlo Karlín už oznámilo přípravy nové letní scény v pražských Letňanech, o letním hraní se mluví i na Palmovce.

„Jde nám o vyslání jasného signálu všem divákům, aby nemuseli neustále zjišťovat, zda se hraje či nehraje a také zaměstnancům příspěvkových divadel, kteří žijí v nejistotě již řadu měsíců,“ napsala na svém Facebooku Třeštíková. „Není to veselé rozhodnutí a vážím si všech našich principálů, kteří se přes noc stali krizovými manažery,“ dodala.

Kvůli covidu magistrát již rozhodl o tom, že sníží pro rok 2021 meziročně výdaje na granty v kultuře o 8,3 procenta na 330 milionů korun. Z celkové částky tvoří většinu víceleté granty schválené v uplynulých letech.

,