Ostravská premiéra muzikálu Donaha!

Ostravská premiéra muzikálu Donaha! | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

OBRAZEM: Podívejte se na odvážné ostravské herce v muzikálu Donaha

  • 9
Ostrava už je zvyklá na mnohé, ale takový divadelní kus ani moravskoslezská metropole nepamatuje. Herci Divadla Jiřího Myrona nastudovali známý muzikál Donaha!, ve kterém nemohou chybět odvážnější scény.

Ostrava navíc získala dva primáty. První se týká hudby. Namísto playbacku mohli ostravští tvůrci jako jediní v zemi díky svolení autorů muzikálu použít živou hudbu.

Mužná těla v premiéře

Ostravská premiéra muzikálu Donaha!
Ostravská premiéra muzikálu Donaha!
Ostravská premiéra muzikálu Donaha!
Ostravská premiéra muzikálu Donaha!

Druhý je přímo světový. Režisér Pavel Šimák a dramaturg Marek Pivovar požádali při spolupráci na překladu o osobitou úpravu známého blogera Ostravaka Ostravskeho. V písních tak zní typická ostravština, nikde jinde tento muzikál v takové podobě neuslyšíte.

"Ani my neznáme identitu Ostravaka, vyměňovali jsme si totiž jen e-maily. Mrzí nás, že jsme se nesetkali, ale myslím, že převedení do ostravského dialektu hře prospělo, protože posiluje vazbu člověka k místu, kde žije," řekli ostravští tvůrci.

Původní hořká filmová komedie Do naha! se odehrávala v severoanglickém průmyslovém městě Sheffieldu. Reagovala mimo jiné na nezaměstnanost, propouštění z práce či ohrožení tradiční mužské role.

Premiéra filmového a jevištního hitu se konala ve čtvrtek. Šestici mužů v ostravském podání ztvárnili například Vladimír Polák nebo Jiří Sedláček.

,