Záběr z představení Kouzelník Hirošima

Záběr z představení Kouzelník Hirošima | foto: Pablo Kornfeld

Bezmoc před supervelmocí. Celý Nultý bod zaujal prostor Invalidovny

  • 0
Kvůli pandemii nabídne letos jinak velice mezinárodně pestrý festival Nultý bod převážně domácí umělce. Přehlídka současného fyzického a tanečního divadla vešla o víkendu už do svého 12. ročníku. Diváky zve tentokrát do prostor pražské Invalidovny, kde nově sídlí Studio Alta.

Právě zde bude k vidění předpremiéra nejnovějšího představení souboru Tantehorse v režii Miřenky Čechové. Novinka Invisible I. / Hannah představí život současné herečky a zpěvačky Hany Frejkové. 

Autobiografické dílo, kde sama hrdinka vystupuje, je prvním dílem plánované trilogie. Ta si do vínku vzala touhu nabídnout „příběhy žen-umělkyň, které v určité chvíli přestávají být vidět, ať už díky věku, nečekanému konci kariéry, politickým událostem či mateřství“. Čechové novinka má předpremiéru už v pondělí.

Ve středu pak mohou diváci vyrazit na představení Kouzelník Hirošima, které připravili Jan Komárek a Andrea Miltnerová. „Námět je temný jako titul projektu. Představení odráží bezmocnost obyčejného člověka tváří v tvář politickému zlu, pěšce v šachové hře supervelmocí, jehož blaho nemá pro rozhodovatele žádný význam,“ lákají tvůrci.

Program festivalu prý letos inspiroval samotný specifický prostor Invalidovny. „Dotýká se z různých pohledů historických, současných i budoucích etap lidstva a vyzývá k určité renesanci,“ slibují pořadatelé. Nultý bod trvá až do pátku.