Oliver Dohnányi

Oliver Dohnányi | foto: Slovenské národné divadlo

Novým šéfem Státní opery Praha bude dirigent Oliver Dohnányi

  • 3
Už je jasno, kdo povede Státní operu Praha a na postu ředitele nahradí Jaroslava Vocelku, jemuž skončí prodloužený mandát 30. června. Bude to dirigent slovenského původu Oliver Dohnányi, bývalý ředitel opery Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Portálu iDNES.cz to dnes potvrdil mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Spolu s nástupem nového ředitele bude i změněna organizační struktura instituce. Opětovně se počítá se zavedením funkce správního ředitele, jak je to obvyklé u většiny operních domů ve světě. Správním ředitelem by měl ministr kultury Václav Riedlbauch jmenovat Tomáše Olexu, bývalého finančního ředitele Národního divadla.

Oliver Dohnányi se narodil v roce 1955 v Trenčíně, studoval na bratislavské konzervatoři a následně na pražské Akademii múzických umění mimo jiné u legendárního dirigenta Václava Neumanna. Další dirigentské znalosti sbíral na vídeňské Hochschule für Musik und Darstellende Kunst a na mistrovských kursech u Igora Markevitche a Franka Ferrary.

Od roku 1986 byl šéfdirigentem opery Slovenského národního divadla, o rok později paralelně začal působit i jako dirigent Slovenské filharmonie Bratislava. Na obou postech vytrval do roku 1991. V letech 1993 - 1996 a 2004 - 2007 byl Oliver Dohnányi šéfdirigentem opery Národního divadla v Praze.

V roce 2006 nastoupil do funkce šéfa opery Moravskoslezského národního divadla v Ostravě, o rok později se stal ředitelem opery Slovenského národního divadla v Bratislavě.

Oliver Dohnányi má i řadu zahraničních zkušeností, například ze svého stálého hostování u orchestrů Opera North and Northern Philharmonia v Leedsu, English National Opera v Londýně, Yomiuri Nippon Symphonic Orchestra v Tokiu či Bavorské státní opery v Mnichově.

Jako operní dirigent spolupracoval Oliver Dohnányi s mnoha z nejvýznamnějších světových operních domů, jako je např. Teatro Colon Buenos Aires, Baltimore Opera Company, Teatro San Carlo Neapol, National Opera Londýn nebo scény v Basileji, Curychu, Mannheimu či Kodani.