Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel herec Norbert Lichý, ostravský patriot a držitel Thálie

  18:54aktualizováno  19:41
Zemřel herec Norbert Lichý, oznámila jeho rodina. Ostravskému rodákovi a dlouholetému členovi Divadla Petra Bezruče bylo 59 let. Lichý se často objevoval na plátně i v televizi. Diváci si jej mohou pamatovat ze seriálů Já, Mattoni, Doktor Martin nebo Volha. Loni si zahrál také v pohádce Krakonošovo tajemství. Byl držitelem Ceny Thálie.

Prestižní divadelní ocenění Thálie v kategorii Činohra za roli Mendela Singera ve hře Josepha Rotha Job Lichý získal v roce 2009. Na divadelní prkna se dostal už jako dítě. Jeho tatínkem byl režisér a dramatik Saša Lichý.

„Co mi táta bezpochyby dal, byl vztah k divadlu, ke kumštu. K tomu prostoru, kde je vše možné a kde vzniká něco nevýslovně krásného. A že jde o duši a o věrnost. A že tomu jde propadnout a věnovat tomu vše,“ komentoval tehdy, jak ho otec ovlivnil.

Lichého cesta na divadelní prkna však nebyla zcela přímá. Po maturitě na gymnáziu totiž nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU. Svého se však nevzdal a v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. Následovalo Divadlo loutek a následně už jeho domovská scéna Divadla Petra Bezruče. Tam v současnosti účinkoval v představeních Bratři Karamazovi, Šikmý kostel, Otec nebo Lekce Hitchcock.

„Norbert byl pro mne pan herec, byl na něj vždy spoleh. Například když jsme zkoušeli Mladou Gardu, kde mi měl dát v rámci příběhu facku, tak jsme ji na zkouškách několikrát opakovali. Nejprve se zdála režisérovi slabá, napodruhé byla příliš silná, napotřetí to Norbert trefil. A následujících 30 repríz mi ji dal vždy úplně přesně takovou, jako byla ta ‚správná‘ na zkoušce,“ vzpomíná na Lichého bývalá herečka a mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Pro MF DNES na Lichého vzpomněl také primátor Ostravy Jan Dohnal: „Pan Lichý byl velký patriot, velká ostravská persona, páteř divadla. Je třeba držet Bezručum palce aby se jim podařilo jej nahradit, byť to asi nepůjde. Zkusíme ve vedení města zvážit jak jeho osobnost ocenit.“

Lidé si mě pamatují z Comebacku a pak dělám různé bibzy, říká herec Lichý

Kromě herectví se Norbert Lichý věnoval také komponování scénické hudby. „Scénická hudba byla víceméně koníček. Krásný koníček. Myslím si, že některé věci byly dokonce hodně povedené a jsou často i mou chloubou a pýchou, ale nikdy jsem v tomto oboru nebyl profesionál, spíše nadšenec,“ říkal o své zálibě.

Lichý také intenzivně spolupracoval s Českou televizí a Českým rozhlasem. Dále se objevil v seriálech Ohnivý kuře, Lajna nebo Slunečná. „Je to seriál o lásce, o vztazích, rodičích a dětech a komunální politice. A většinou to hrají výborní herci. Láska je téma, které je ověřené staletími. A Řehák? Je to můj třetí velký seriál na Primě, a bylo to super. Krásní herci, pohoda,“ komentoval práci na Slunečné. Role měl také ve filmech Hastrman, Ostravak Ostravski, Lidice či Signál.

V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec, za četbu z románu Motýlek. Za svůj rozhlasový majstštyk považoval adaptaci Dne trifidů, detekvních románů Michala Sýkory nebo Lassie se vrací. „Nejvíc práce bylo s knihou Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem. Je to krásný román, který já sám četl nejmíň třikrát v životě. Žádné veselé téma. Koncentrační tábory, válka, diktatura. Ale připomínat si ty věci je důležité. A uspávanky pro děti pana Skácela, to byla radost,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník 5plus2.

Audioknihy namlouval ve svém ostravském bytě. „Když si někdo objedná namluvení audioknihy na klíč, bez režiséra, tak to sám doma načtu, nastřihám a pošlu. Vznikly tak například dvě knížky nejznámějších českých detektivních příběhů. To bylo vlastně poprvé, co jsem udělal audioknihu doma. Dělám doma i reklamy, namlouvám tam taky animované postavičky do dětského pořadu Ty brďo. Sebekriticky ale musím přiznat, že režisér je velmi důležitý. O to víc to poslouchám dokola a dokola, nejraději s odstupem času,“ řekl v rozhovoru pro Magazín DNES v roce 2021.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...