Kdyby tisíc klarinetů

Kdyby tisíc klarinetů - Fotografie k novém představení Kdyby tisíc klarinetů, které připravilo brněnské Městské divadlo. | foto: Městské divadlo Brno

Ničivé zbraně vystřídá velká taneční show

Proměnit kulomety v klarinety, pušky v saxofony, střelbu za libou hudbu. Že je to možné? Na chvíli ano. Městské divadlo v Brně nastudovalo slavné dílo Kdyby tisíc klarinetů. Premiérově se tam zbraně promění v klarinety v sobotu 30. dubna.

Do brněnského divadla tak zamíří legendární tvorba Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Nebude chybět slavná Tereza, Babeta, co šla do světa, Kapitán vlekoucí svou loď do poschodí a další známé songy.

Děj příběhu se vyvíjí následovně: jednoho rána v jakési vojenské posádce hrozil plachému vojínovi soud za její nedovolené opuštění. Tehdy se stal zázrak: všechny zbraně v okolí se změnily v hudební nástroje.

Vojenská posádka se proměnila v ohromný orchestr a namísto kanonády a palby z kulometů spustila písničku. Komické situace využije televize a rychle připraví přímý přenos velké hudební a taneční show. Ráno je ale po zázraku: nástroje se mění zpátky ve zbraně a vše se vrací do starých kolejí.

Inscenace Kdyby tisíc klarinetů Jiřího Suchého bude v Městském divadle uvedena v režii Jany Kališové a choreografii Lucie Gančevy. Kostýmy navrhl Jan Růžička. "Jde o anonymní vojenské uniformy, žádná československá armáda," řekla režisérka Kališová.

V rozmanitých rolích se divákům představí Markéta Sedláčková, Miloslav Čížek, Kamila Kopečková, Gabriela Lamáčková, Vladimír Volečko, Dalibor Černák, Jiří Horký, Milan Horský, Simona Lepoldová, Zdeněk Bureš či Karel Janský a další.

Tvůrci divákům slibují na dvacet hudebních čísel. Dirigentské taktovky se ujmou Karel Cón a Igor Rusinko, desítka hudebníků bude přímo na pódiu. Slavnostní premiéry se uskuteční v sobotu 30. dubna a v neděli 1. května.