Na Ovocném trhu vyrostla Bouda

Na historický odkaz jedné z prvních divadelních scén, v nichž bylo možné hrát česky, chce navázat nejnovější projekt Národního divadla Bouda. Ku příležitosti slavnostního zakončení divadelní sezóny vyroste v úterý na pražském Ovocném trhu za Stavovským divadlem dočasný divadelní prostor s jevištěm, kde budou uvedeny premiéry tří kontroverzních světových autorů Wernera Schwaba, Sarah Kane a Heinera Müllera.

Dramata Hamlet, Faidra a Faust v podání zmíněné trojice se věnují klasickým tématům, ale používají specifickou formu zpracování a mění tradiční představy o divadle. Scénu ke všem třem hrám navrhl přední český scénograf Petr Malásek.

"Bude li Národní divadlo vnímáno jako ústav povýtce  akademický, jemuž nepřísluší pouštět se území neprobádaná a nebezpečná, nebude schopno oslovit diváky ani v inscenacích těch nejklasičtějších her," vysvětlil záměry autorů projektu šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Prvním uvedeným dílem bude krátká parafráze  Heinera Müllera v překladu Josefa Balvína Hamlet-stroj, která má pouze devět stránek knižního textu. Hra na rozdíl od slavného Shakespeara vůbec nepoužívá dialog mezi hlavními postavami, pouze se střídají monology Hamleta a Ofélie.

"Drama je zbaveno konkrétních reálií, zakotvenosti v historickém čase. Je příběhem Hamleta a Ofélie "po konci dějin", apokalypsou moderní doby," uvedla dramaturgyně Daria Ullrichová.

Režijního zpracování se ujal Tomáš Svoboda. Do hlavních rolí byli obsazeni Richard Krajčo, Kateřina Winterová a David Matásek.

Druhým  představeným kusem bude Faidra (z lásky) od  autorky Sarah Kane, představitelky tzv. Cool hry.

"Kaneová bravurně zpracovala řecký mýtus. Jde přímo k cíli, nemrhá slovy," pochválil dílo režisér Petr Tyc,  který dal příležitost méně známým hercům Marku Igondovi či Evě Salzmannové. Faidru přeložil Jaroslav A.Haider, dramaturgyní je Lenka Kolihová Havlíková.

Na závěr bude připravena inscenace Wernera Schwaba "Faust, můj hrudník, má přilba", jejíž český překlad zajistil Tomáš Kafka.

"Text Wernera Schwaba mne zaujal neobvyklou poetikou, která mi otevřela pararelu s fotbalovým utkáním mezi FC Liverpool a Borussií Mönchengladbach v roce 1977," řekl režisér představení Thomas Zielinski, který hlavní roli Fausta svěřil Davidu Prachařovi.

V dalších úlohách ve Faustovi diváci uvidí také Ondřeje Pavelku či Janu Janěkovou mladší. Dramaturgem se stal Jan Hančil.    

Záštitu nad Projektem Bouda převzal pražský primátor Pavel Bém a starosta Městské části Praha 1 Vladimír Vihan.

Budova Národního divadla v Praze.