Miroslav Etzler | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Pro roli přestárlého hipíka prý Etzler tápání s marihuanou neplánuje

  • 0
Tři sourozenci se sešli v advokátní kanceláři, aby vyslechli otcovu poslední vůli. Povědomě začíná komedie Neperte se, prosím vás, která má v úterý premiéru v pražském Divadle Palace.

„Hra izraelského autora Gura Korena nabízí vděčné téma dědiců. Diváci se však dočkají řady chytrých a velmi dobrých zápletek. Není to prvoplánová komedie, které vévodí spoustě soukromých divadel,“ upozorňuje Miroslav Etzler, který ztvární jednoho z dědiců. „Je to inteligentní, krásná hra, která se v Tel Avivu hraje už rok a půl a má tam neuvěřitelný úspěch. Já doufám, že ho bude mít i u nás,“ uvádí.

Sám hraje Mošeho. „Je to Žid, ovšem Žid, který je hinduistou. Cestuje po světě neustále zhulený marihuanou. Díky tomu se kolem něj vytváří řada tragických i komických zápletek,“ přibližuje postavu.

V anotaci k představení píší, že Etzler představuje přestárlého hipíka. „To je přesné,“ směje se herec a hned dodává, že na roli speciální přípravu nepotřeboval. „Už jsem ve věku, kdy jsem se rozhodl, že nebudu vstupovat do nějakých prapodivných tápání s marihuanou,“ pokračuje se smíchem a dodává, že v rámci příprav zhlédl izraelský film Foxtrot.

„To mě zajímalo, oni jsou moc dobří herci. Viděli jsme i představení, které se hraje v Tel Avivu. Jdeme úplně jinou cestou, ale jako neinformovanému člověku mi vyrazilo dech, jak kvalitní divadlo se v Izraeli hraje,“ upozorňuje herec. V novince Divadla Palace se objeví spolu s Martinou Hudečkovou, Zuzanou Kajnarovou či třeba Ladislavem Hamplem.

Pro Etzlera to bude po Rodina je základ státu a Plnou parou už třetí komedie v současném repertoáru scény. „Dělají se zde však i vážné věci. Třeba Hraběnka, kde hrajeme s Davidem Novotným a Eliškou Balzerovou. Divadlo Palace dostalo přídomek divadla lehkých komedií, ač to už dávno není pravda. Hraje se tam chytré divadlo,“ hájí Etzler pražskou scénu s tím, že právě Neperte se, prosím vás tento požadavek splňuje.

V Palace jej brzy čeká ještě jedno zkoušení. „S Alenou Mihulovou a Martinou Hudečkovou studujeme text Opala je poklad. A dále mne čeká práce v olomouckém divadle. Jde o adaptaci, kterou jsme před třiceti lety hráli v Národním divadle, tedy Krobotův Rok na vsi. Tehdy jsem hrál Antoša, nyní budu zkoušet rybáře, kterého ve slavné inscenaci v Národním hrál Boris Rösner. Vše ostatní se bude odvíjet od toho, kolik nakažených denně přibude,“ dodává herec k dalším plánům.