Inscenace divadla Rokoko Hráči

Inscenace divadla Rokoko Hráči | foto: Divadlo Rokoko

Michal Dlouhý odkryje karty Gogolových Hráčů

Ač se to zdá neuvěřitelné, napsal ruský prozaik a dramatik ukrajinského původu Nikolaj Vasiljevič Gogol pouze tři divadelní hry. Všechny tři jsou komedie a stačily k tomu, aby svého autora vynesly na pomyslné nebe světové dramatiky.

Divadelní hra Hráči, kterou na sobotu 21. června premiérově chystá soubor divadla Rokoko, není ve srovnání se známějším Revizorem a Ženitbou u nás ani ve světě uváděna na jeviště tak často. Neznamená to však, že by byla hrou méně kvalitní.

Gogol zavádí diváka do obskurního a atraktivního prostředí falešných hráčů, kde se pomocí karet hraje o peníze "velká hra" s lidmi a jejich osudy.

Hra vyniká precizní a překvapivou stavbou a mistrně vedenými dialogy. Filozofie falešných karetních hráčů je jednoznačná: "bystrý vtip, jasný rozum a hlavně žádné ohledy." Podvod stíhá podvod, hra podvodů je stále spletitější a nakonec ústí v překvapivou pointu.

Drama, kterého se na pražské scéně režijně ujal Petr Svojtka, vytváří řadu velkých hereckých příležitostí pro Michala Dlouhého, Vasila Fridricha či Aleše Procházku.