Jeden z hlasů tajemné Makropulos patří herečce Jindřišce Dudziakové.

Jeden z hlasů tajemné Makropulos patří herečce Jindřišce Dudziakové. | foto: Petr Neubert

RECENZE: Makropulos se i v časech covidu podařilo objevit živého diváka

  • 0
Některé pokusy, jak v době uzávěry vynahradit divákovi chybějící divadlo, dopadly lépe, jiné hůře. Navázat živý kontakt mezi hercem a divákem se asi nejlépe podařilo outdoorovému projektu Národního divadla Linka: Makropulos. Své místo si jistě najde i v době znovuotevřených divadel.

Ve smluvený čas stojíte na smluveném místě kdesi u Vltavy v centru Prahy a čekáte na telefonát od tajemné E. M. 

Romanticky i napínavě si může připadat účastník specifického projektu Národního divadla Linka: Makropulos. V daný moment se totiž telefon skutečně rozezní a z éteru se ozve hlas Evelíny. Po krátkém seznámení pak začne jedna z vybraných hereček naší první scény diváka (pokud se tento termín dá vlastně použít) instruovat, kudy kam. 

Během nenuceného hovoru se účastník nejen podívá do málo známých zákoutí, ale jen tak mimoděk dostane i několik docela důležitých otázek, nad kterými dosud možná ani neuvažoval.

Samotný příběh je přitom jen lehce naznačen z ruchů na pozadí hovoru či několika narážek volající. I tak se však divák poměrně rychle zorientuje v Evelínině životní situaci.

Linka: Makropulos

80 %

Národní divadlo

premiéra 20. května 2021

režie: Emil Rothermel

hrají: Jindřiška Dudziaková / Anna Fialová / Veronika Lazorčáková / Lucie Polišenská / Pavla Beretová / Pavlína Štorková / Kateřina Císařová, Šimon Krupa

Určitá intimita, empatie a rychlé navození důvěrnosti jsou ostatně největšími přednostmi neobvyklého kusu. Tam, kde předchozí podobný projekt Ty v mém domě svůj potenciál pouze naznačil, míří Linka: Makropulos dál. Díky autentickému zážitku.

Autor a režisér Emil Rothermel uvedl, že mu šlo především o živé setkání diváka s hercem, tedy něčeho, co bylo poslední měsíce nemožné. V tom se Linka: Makropulos trefila zcela přesně, žádný jiný z mnoha zajímavých projektů se tak blízko divákovi nedostal.

Další termíny Linky: Makropulos plánuje Národní divadlo na září.