Martin Hofmann a Veronika Arichteva jako tváře inscenace Zimní pohádka

Martin Hofmann a Veronika Arichteva jako tváře inscenace Zimní pohádka | foto: AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Mára

Eda, Luďan a české moře. Shakespearovské slavnosti letos sází na Most!

  • 12
Hned čtyři premiéry letos připravili pořadatelé Letních shakespearovských slavností, které od 25. června do 6. září opět hostí Praha, Brno, Ostrava i Bratislava na svých obvyklých místech. Hlavní novinkou bude premiéra Zimní pohádky v režii Pavla Kheka.

Potenciál nových televizních hvězd, tedy tváře Martina Hofmanna a Michala Isteníka, kteří se jako Luďan a Eda pohybovali seriálovým Mostem, se rozhodli využít v Letních shakespearovských slavnostech. Oba si totiž zahrají v hlavní premiéře letního festivalu, čímž bude inscenace Shakespearovy Zimní pohádky. Dlužno podotknout, že oba dva jsou zavedenými herci, Hofmann dlouhÉ roky hraje v Divadle v Celetné, Isteník je dokonce držitelem Thálie za činoherní výkon roku 2014.

Spolu s nimi se v Zimní pohádce objeví i další známá jména: Saša Rašilov, Alena Mihulová, Petra Špalková, Matouš Ruml či Veronika Arichteva. Nepříliš často inscenovaná hra je pro českého diváka zajímavá tím, že část děje Shakespeare zařadil do Čech. V jeho podání ovšem má náš kraj mořské pobřeží. Premiéru Zimní pohádky v režii Pavla Kheka plánují na 25. června na Pražský hrad.

Zimní pohádka však nebude jedinou letošní premiérou festivalu. Ostravskou pobočku otevře 15. července nové Zkrocení zlé ženy v režii Vojtěcha Štěpánka s Kristýnou Leichtovou v hlavní roli. Slovenskou část přehlídky pak 5. července v Bratislavě odstartuje Romeo a Julie v režii Dodo Gombára. V titulních rolích se představí Mária Schummerová a David Hartl.

Čtvrtá premiéra cílí na skutečné milovníky Shakespeara, českoanglický soubor Prague Shakespeare Company totiž nastuduje tragédii Othello v originále. České titulky zde nebudou chybět. Vedle osvědčených titulů se pak na pár večerů vrátí i velice populární Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem. 

„Ukázalo se, že diváci si bez tohoto rozpustilého představení léto jednoduše neumějí představit,“ uvedli pořadatelé, proč kus po loňské derniéře vrací do programu.

Vstupenky budou v prodeji od úterý 24. dubna na www.shakespeare.cz, kde najdete i kompletní program festivalu ve všech čtyřech městech.