Leoš Noha v komedii Natěrač | foto: Petr Sankot

Lidi je lehčí rozplakat než rozesmát. Leoš Noha hraje záletného ministra

  • 0
Leoš Noha se stejně jako loni stal hlavní tváří Letní scény Harfa. Nyní hraje nevěrného ministra v komedii Příště ho zabiju sám!

Odpočinkovou produkci pro letní večer hraje pražská Letní scéna Harfa. „Je to na střeše Obchodní galerie Harfa hned vedle dinoparku, takže diváci kromě nás dinosaurů můžou vidět i ty skutečné,“ směje se Leoš Noha, který zde opět bude hlavní hvězdou chystané premiéry. „Dinosaury navíc občas zapomenou vypnout, takže jsou během představení vedle našich slyšet i skřeky skutečných příšer,“ dodává.

Noha se zde objeví jako ministr v komedii Příště ho zabiju sám! z pera britského dramatika Raye Cooneyho. „Příběh nevěrného pana ministra je čistá komedie. On ten Cooney nic jiného než komedie nepíše,“ popisuje herec, který mimo jiné zaujal rolí detektiva v televizním seriálu Pustina.

Britský autor a prostředí politiky by prý nemělo nikoho odradit. „Nevěra hýbe světem v České republice stejně jako v Británii. Záletný ministr je tedy celkem vděčná hra,“ pokračuje Noha. 

Příběh je zasazen do osmdesátých let. „Ale kromě toho, jak jsme oblečení, to nebude nijak poznat. Odehrávat se to klidně může v současnosti,“ říká herec, který se v komedii objeví spolu s Lukášem Langmajerem, Michaelou Kuklovou či Lukášem Rousem.

Noha je kmenovým hercem Divadla Na zábradlí, které sbírá ceny divadelní kritiky a divákům ukazuje náročné moderní divadlo. „S Harfou jsem už udělal celkem úspěšného Natěrače, takže s takovou produkcí problém nemám,“ reaguje Noha na velkou změnu žánru. 

„Loni jsem si to prostě chtěl zkusit a zjistil jsem, že je pěkné hrát komedie, které lidi baví,“ popisuje dál a dodává, že co je odpočinek pro diváka, nemusí být odpočinkem pro herce. „Je to dřina úplně stejná, ne-li těžší. Lidi je snazší rozplakat než rozesmát,“ zdůrazňuje herec, který mimo Harfy v létě už několik let hraje spolu se svým druhem Petrem Čtvrtníčkem na Hradě v Letních shakespearovských slavnostech.

Příště ho zabiju sám! má premiéru 3. července, Letní scéna Harfa vstupuje už do své sedmé sezony. Vedle novinky a zmíněného Natěrače hraje ještě show Zdeňka Izera či novinku Petra Nárožného Co takhle ke zpovědi... „Dále u nás účinkuje Josef Dvořák, letos poprvé i Vilma Cibulková,“ doplňuje producent Lukáš Sýkora. V případě deště se hraní přesouvá do nedalekého spřízněného Divadla Gong.