Ač je historická budova Národního divadla zavřená, ve čtvrtek na chvilku ožila...

Ač je historická budova Národního divadla zavřená, ve čtvrtek na chvilku ožila natáčením klipu, který zdejší herci, zpěváci a další zaměstnanci připravili pro své diváky do časů karantény (2. dubna 2020). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kultura je národ, vzkazuje Národní divadlo. Manifest má přežít nouzový stav

  • 4
Umělecké vedení Činohry Národního divadla zveřejnilo manifest nazvaný Kultura je národ, v němž se hlásí k vědomí své historické zodpovědnosti. Naplňovat jej hodlá sérii streamovaných debat.

„Současná situace celostátní karantény je vážná a měli bychom si z ní vzít ponaučení ve všech oblastech života – kulturu nevyjímaje. V případě Národního divadla je tu navíc historická odpovědnost k národu, jenž ho kdysi založil sice pro zábavu, ale taky proto, aby mu toto divadlo pomáhalo překonávat těžké chvíle a hledalo odpovědi na nelehké otázky a situace, v nichž se ocitl,“ uvádí Činohra Národního divadla v úvodu svého manifestu.

Jeho naplněním bude pořádání veřejných streamovaných debat, které nás prý mají „připravit na budoucnost“. „Debaty jsou určené pro odbornou veřejnost i laiky, zároveň doufáme, že si našich aktivit všimnou i politici, jejichž hlas je pro existenční přežití umění nevyhnutelný,“ říká k projektu umělecký ředitel Činohry Daniel Špinar. Streamované debaty jsou součástí zdejšího dlouhodobého projektu ND Talks.

Prvními hosty streamované debaty s tématem pokaranténní restart divadel byli ve čtvrtek ředitelka pražského Divadla X10 Lenka Havlíková, ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. 

Druhá debata pak navazuje přesně o týden později 30. dubna a bude se věnovat tématu financování divadel, jeho nedostatků a potřebných změn. Hosty budou Eva Kejkrtová-Měřičková, bývalá ředitelka Dejvického divadla, Ivan Buraj, umělecké šéf brněnského HaDivadla a ředitel holešovických Jatek78 Štěpán Kubišta.

Debaty #kulturajenarod se budou konat každý čtvrtek od 18:00 naživo ve Stavovském divadle. Zájemci je mohou sledovat na YouTube kanálu Činohry ND, kde budou k vidění i po přímém přenosu. V průběhu debat lze hostům zasílat otázky.

„Jsme součástí jedné kultury: patří do ní ‚zlatá kaplička‘, avantgardní soubor nezávislé scény nebo parta ochotníků z malého města. Jedni bez druhých nemůžeme existovat. Tvoříme systém. Pokud bude zničena jedna jeho část, poškodí to i celek,“ uvádí se mimo jiné v manifestu, který první scéna zveřejnila na svých stránkách. 

„Otázka přežití kultury vypadá jako otázka v první řadě ekonomická, ale není to tak: jde o to, abychom jako vyspělá společnost pečovali o hodnoty, které přežijí a které nás, jako národ, drží pospolu. Živá kultura, živé umění je nenahraditelným prostředkem společenské sebereflexe – a není pochyb, že ji po skončení bezprostřední krize budeme potřebovat,“ píší divadelníci dále.