Opera Dcera pluku - tenor Juan Diego Florez

Opera Dcera pluku - tenor Juan Diego Florez - Metropolitní opera, New York | foto: Profimedia.cz

Když je opera fantastickým divadlem

Sezonu přímých přenosů z Metropolitní opery uzavřela komická opera Dcera pluku od Gaetana Donizettiho. Inscenace už triumfovala v Londýně a Vídni, proto vzbuzovala velká očekávání. Výsledek je dokonce ještě překonal.

Příběh o urozené dívce, již vychovává vojenský pluk, může působit staromódně, ale to, co z něj vytěžil režisér Laurent Pelly, bylo fantastické.

Jeden originální nápad stíhal druhý, každý byl láskyplně vypiplán a s obrovskou energií zahrán sboristy i sólisty.

Posun z napoleonských dob do první světové války umožnil další legrácky včetně tanku, jímž si vojáci přijeli na zámek pro svou "dceru".

Sopranistka Natalie Dessay, s vizáží Pipi punčochaté, stíhala coby markytánka Marie kromě virtuózního zpěvu běhat, skákat a dělat akrobatické kousky.

Tenorista Juan Diego Flórez v roli Mariina milého Tonia vyzpíval oslnivým pevným hlasem všech devět vysokých céček ve slavné árii, a jakožto Tyrolákovi v kožených kalhotách mu to moc slušelo. Skvělí byli i ostatní sólisté.

První sezonu přímých přenosů do českých kin považují zástupci Aera za "nad očekávání dobrou". Do konce června odvysílají ještě sérii záznamů, od října zahájí další sezonu přímých přenosů.

K pěti českým kinům se připojí také sály v Karlových Varech, Zlíně a Brně, s dalšími dvanácti subjekty se jedná.

GAETANO DONIZETTI - Dcera pluku
Přímý přenos z Metropolitní opery, kino Aero, Praha 26. dubna.
Hodnocení MF DNES: 100 %