Hra Ten špatnej

Hra Ten špatnej - Fotografie z představení Ten špatnej. | foto: Lucerna MB

Když frustrace rozbíjí lidské vztahy

  • 1
Druhou premiérou letošní sezóny v pražském divadle Lucerna MB je kolektivní zpracování hry Ödön von Horvátha Kazimír a Karolína. Hra, která je uvedena pod názvem Ten špatnej, servíruje divákovi téma lásky, nedorozumění i problémy existence.

Dílo o lásce, ale především také o tom, jaké změny v chování u NÍ vyprovokuje nedorozumění a jaké reakce to vyvolá u NĚHO.

Jak důležitá je ochota vyslechnout argumenty a nedělat zbrklé závěry při první malicherné roztržce.

A jak těžké je udělat první krok ke smíření, který v sobě nese riziko prohry pro jednoho, ale zároveň i vizi vítězství pro oba. Krátké melodrama si muselo vypomoci jistou schematičností v charakterech jednotlivých postav.

Ve hře se odkrývá i téma, se kterým se můžeme setkat v každodenním životě, totiž nejistota lidí v existenčních potížích, kdy přicházejí o iluze i splnění svých snů.

Hra jasně ukázala, že v době prudké konzumní spotřeby je těžké nepodlehnout tisícům lákadel a nenechat se strhnout do spirály, z níž není cesty ven. A jak právě mezilidské vztahy jsou pro vzniklé frustrace tím nejsnazším terčem.

Režie se ujal Jaroslav Fišer. V hlavních rolích se divákům představili Karel Špátzal, Jana Švamberková, Gabriela Kryšpínová,Ondřej Cimpl, Jan Suchý, Vlaďka Hocková a Zoja Líznerová. Nejbližší reprízy jsou naplánované na 8. a 18. května v Divadle Na zábradlí.