Kdo usiluje o zánik divadla Akropolis?

Skupina lidí, jejichž úmysly nám nejsou dostatečně jasné, se již několik týdnů pokouší účelovými výpady ohrozit existenci nezávislého divadla, které sídlí v Paláci Akropolis. Unikátní projekt, který byl otevřen před pěti lety z nadšení a touhy vybudovat státu nezávislé profesionální divadlo, je v tyto dny cíleně ničen spekulacemi a prohlášeními, která neodpovídají pravdě.

Skupina lidí, jejichž úmysly nám nejsou dostatečně jasné, se již několik týdnů pokouší účelovými výpady v bulvárním tisku ohrozit existenci nezávislého divadla, které sídlí v Paláci Akropolis.
Unikátní projekt divadla, který byl otevřen před pěti lety z nadšení a touhy vybudovat v naší zemi na státu nezávislé profesionální divadlo, je v tyto dny cíleně ničen spekulacemi a prohlášeními, která neodpovídají pravdě.

1. Není pravda, že kultura je pouhým pláštíkem pro prodej pohledávky. Naše společnost  vznikla  již v roce 1991 s cílem zrekonstruovat a provozovat  divadlo.
2. Není pravda, že naše společnost dluží  M.č. Praha 3 6,5 mil. Kč. (dluh ve výši 990.900,-Kč vůči M.č. Praha 3 vznikl v důsledku rekonstrukce divadla. Z provozních prostředků a účelových dotací na umělecký provoz nebylo možné dluh splácet  o čemž kompetentní zástupci M.č. Prahy 3 byli dlouhodobě informováni)
3. Není pravda, že provozováním Paláce Akropolis se dají snadno vydělávat  peníze a je to zlatý důl.
Každý trochu kompetentní ví, že z provozováním nezávislé kultury se peníze nevydělávají.
4. Není pravda, že ŽDHA s.r.o., či pan Hurda již nikdy nebudou platit daně.
Jedná se o zcela nesmyslné tvrzení někoho, kdo o daních neví vůbec nic.
5. Není pravda, že M.č. ztrácí garanci, že P.Akropolis bude využit ke kulturním účelům.
 Naopak, tímto řešením garanci získává.
Naopak. Kdokoliv se chtěl podílet na perspektivních projektech divadla, byl vždy vítán. Nerozumíme proto prohlášením pana Pavla  Augusty, a dalších osob které patrně motivují mnohem více jiné zájmy, než samotná podstata věci.

Chceme dělat mladé a perspektivní divadlo, chceme provozovat kulturní centrum, které není závislé na státní správě a odpovídá evropským trendům. Myslíme, že se nám to daří. Proto nás mrzí bulvární útoky pod pás. Po devíti letech usilovné práce, kdy se nám podařilo dostat divadlo na nohy, se pletichy a nepotvrzené spekulace staly stylem, který rezolutně odmítáme. Nepřejeme si zánik divadla, jemuž jsme obětovali mnoho, a jsme připraveni otevřeně o našich záměrech kdykoliv informovat.

Prostor pro svobodné umění a život jsou pro nás hodnotami, které budeme vždy bránit!

Jaroslav RAUŠER,
ředitel Žižkovská divadelní a hudební agentura, spol. s r. o.