Jaké jsou dnešní ženy, ptá se festival

  • 2
Různé pohledy na současnou ženu v mnoha jejích rolích a podobách - někdy jako oběť, jindy jako lovící šelmu - nabízí návštěvníkům třídenní festival Proměny ženy, který se od včerejška koná v Chomutově. Pořadatelé připravili hudební, filmové a divadelní představení.

Akce jsou doplněné výstavou. Ústředními postavami jednotlivých večerů jsou nepřehlédnutelné ženské osobnosti: herečka Dáša Bláhová, šansoniérka Ester Kočičková a spisovatelka Irena Obermannová.

„Chceme divákům nabídnout díla, která umí s nadhledem a někdy i humorem poodhalit různé pohledy na ženu a ženství v dnešní době. Nejde nám přitom o rozvíření nějaké feministické diskuse, ale spíše o představení specifického ženského pohledu na svět,“ uvedla Věra Flašková z pořádající Správy kulturních zařízení Chomutov.

Festival včera odstartoval v Městském divadle kontroverzní hrou Monology Vagíny od americké autorky Eve Enslerové. Jde o otevřené výpovědi několika žen, které spojuje drsný zážitek sexuálního násilí či jiné podobně nepříjemné životní zkušenosti.

Monology Vagíny jako první v Česku nastudovala režisérka Irena Žantovská s herečkami Dášou Bláhovou, Annou Polívkovou a Míšou Sajlerovou.

„Možná to začalo rozhovorem s jednou starší paní. Šokovalo mne, s jakým pohrdáním mluvila o svých genitáliích. Mluvila jsem pak s mladými i starými ženami, vdanými i svobodnými, lesbičkami, univerzitními profesorkami i prostitutkami. S černoškami, běloškami, Hispánkami, Asiatkami, Indiánkami a Židovkami. Zpočátku nebyly příliš ochotné mluvit. Trochu se styděly. Jakmile se však rozhovořily, nebylo možné je zastavit,“ pronesla o svém textu autorka Eve Enslerová.

Dnešní večer bude v salonku divadla patřit originálním šansonům Ester Kočičkové, s níž vystoupí i jediný mužský host festivalu, skladatel a klavírista Lubomír Nohavica. Zahrají spolu písně z desky Druhé album, diváci se ale dočkají i excelentních moderátorských vstupů Kočičkové, jak je znají z televizní talk show Ženský hlas nebo z moderování nominací na Českého lva.

Ve středu se přehlídka přesune do kina Oko. Poslední den festivalu začne projekcí snímku Eriky Hníkové Ženy pro měny, dokumentu přinášejícího tragikomický příběh několika žen, které se nechávají ovlivnit módními trendy.

Proměny ženy pak vyvrcholí autorským čtením populární spisovatelky Ireny Obermannové, která představí svůj poslední román Matky to chtěj taky. Její vystoupení zároveň doprovodí výstava maleb a kreseb chomutovské výtvarnice Jitky Kůsové, která se při tvorbě inspirovala právě tímto jejím literárním dílem.

,