Zora Jiráková

Zora Jiráková - Herečka Zora Jiráková v šatně plzeňského Divadla J. K. Tyla, v němž v roce 1965 nastudovala roli ženy hraběte Koryčana ve hře Vladislava Vančury Alchymista. | foto: ČTK

Herečka Zora Jiráková zemřela ve věku 85 let

Ve věku 85 let zemřela 23. března po delší nemoci divadelní a filmová herečka Zora Jiráková. Pohřeb bude mít v pátek 28. března od 14:30 hodin v Ústřední obřadní síni na Olšanských hřbitovech v Praze.

Zora Jiráková se narodila 9. července 1923 v Praze, kde po válce absolvovala dramatické oddělení Státní konzervatoře, a poté ještě dva roky studovala na Divadelní fakultě.

Z prvního angažmá v ostravském divadle přešla začátkem 50. let do Plzně. Působila tam do poloviny let šedesátých a pak byla dlouholetou členkou někdejšího pražského Divadla Jiřího Wolkera (dnes Divadla v Dlouhé).

Cestu k filmu jí otevřel režisér Karel Kachyňa, když ji v roce 1961 obsadil do role matky Jorgy Kotrbové ve svém lyrickém snímku Trápení. Druhou filmovou zkušenost získala Zora Jiráková o tři roky později jako manželka hlavního hrdiny v Kadárově a Klosově soudním dramatu Obžalovaný.

,