Michael Flatley | foto: Corbis, Profimedia.cz

Flatley: Vyprodám stadiony

  • 1
Dlouho očekávanou show Keltský tygr uvede dnes v předpremiéře v Budapešti zakladatel slavného tanečního souboru Lord of the Dance Michael Flatley. Poté zamíří se svými šedesáti tanečníky, které doprovází stejně početný štáb, do Prahy.

Světová premiéra představení plného vášně a odhodlání se odehraje 12. července pod širým nebem na Strahovském stadionu.

Keltský tygr podle autora vypráví o boji irského národa za svobodu. Flatleyho nejvíc inspiroval život jeho rodičů, kteří v roce 1947 emigrovali z Irska a usadili se v Chicagu.

"S irským lidem se v Americe zacházelo jako s otroky, ale neví se o tom," míní legendární tanečník, který show plánoval pět let. Její realizace ho přišla na 15 milionů eur.

V taneční choreografii extravagantní megashow se prolíná klasický irský tanec, stepařská čísla, balet, flamenco, salsa, ale i moderní tance, jakými jsou například break-dance či hip hop.

Chybět nebudou ani prvky bojových umění. "Myslím, že je to mé nejlepší dílo. Je povznášející. Nabité energií. Pomáhá oprášit lidské sny a dát jim křídla," říká Flatley, který je sám tvůrcem, producentem, režisérem, choreografem a také hlavní hvězdou show.

"Budu první tanečník na světě, který vyprodá fotbalové stadiony," usmívá se Flatley.

Po pěti letech, kdy zdánlivě opustil taneční scénu, se ve svých skoro sedmačtyřiceti letech rozhodl vrátit. "Je skvělé být zase zpátky. Jedním z důvodů, proč se neustále snažím překračovat vlastní hranice, je to, že chci prosadit směr, kterým se nikdo jiný nevydal. Je důležité, že máme alternativní volby k tomu, čím jsme bombardováni z televize," vysvětluje muž s nejrychlejšíma nohama na světě, který při představení zahraje také na svou vzácnou flétnu.

Tanečníkům doprovod obstará živá kapela, pro kterou hudbu zkomponoval Ronan Hardiman.

V programu nebudou chybět ani světelné efekty, celá produkce bude přenášena na několik velkoplošných obrazovek. Podpůrný tým má k dispozici devět nákladních aut, pět autobusů a jedno letadlo.