Festival v Hradci vzdá hold Morávkovi

Neuvěřitelné dvě stovky představení nabídne divákům festival Divadlo evropských regionů, který se uskuteční již po jedenácté v Hradci Králové. Přehlídka potrvá na pěti "oficiálních" scénách a v četných zákoutích města od 21. do 30. června.

Festival spojuje divadlo v sálech i pod otevřeným nebem, amatérská divadélka stejně jako špičkové soubory.

Pozvání přijalo přes padesát domácích souborů a kolektivy z osmi zemí – Francie, Irska, Německa, Polska, Ruska, Slovenska, Španělska a Walesu.

"Zatímco jiná divadla mají koncem června ospalý provoz, u nás jde křivka naopak prudce nahoru a sezona vrcholí, " říká Ladislav Zeman, ředitel Klicperova divadla, které spolu s divadlem Drak přehlídku pořádá. Ani letos nemá festival vyhraněnou dramaturgickou linii a chce být především svátkem divadla.

"Máme však své tradice. Opět věnujeme jeden den vybrané scéně, letos to bude Divadlo na Fidlovačce. Každoročním hostem je režisér Sergej Fedotov, jenž se představí třemi inscenacemi. Své poslední premiéry Hoří má panenko a Akvabely předvede Klicperovo divadlo, které tak zároveň vzdá hold odcházejícímu Vladimíru Morávkovi," vyjmenovává Zeman.

Zatímco v předchozích letech Morávek na festivalu pracoval jako jeden z organizátorů, a tudíž mu většina představení unikla, letos se těší, že uvidí takřka vše. "Budu totiž natáčet o festivalu hodinový dokument pro Českou televizi, který jsme nazvali Radost až do rána v Divadle Krásy," říká Morávek.

S počtem představení stoupá podle Zemana i zájem o festival. "Zaznamenali jsme festivalovou turistiku, baťůžkáře, kteří bojují o poslední místa v sálech. Sedmdesát procent lístků je již vyprodáno," uvedl Zeman. Ten, kdo se nedostane na hlavní program, může zamířit na open air představení, kterých je letos přihlášeno více než sto.