Nové divadlo v Plzni

Nové divadlo v Plzni | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nachlass. Festival pozve do pokojů, kde se lidé chystali na smrt

  • 0
Připravovali se na vlastní smrt, diváci nyní mohou nahlédnout do jejich pokojů. Výjimečné divadelní zážitky v podání evropských i domácích souborů opět v Plzni od 12. do 20. září nabídne již 26. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo.

Sedm předních souborů z Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Švýcarska a osmnáct inscenací, které představují výběr toho nejzajímavějšího z divadelních scén z celé České republiky za uplynulou sezónu. To je v kostce výčet nabídky 26. ročníku mezinárodního festivalu Divadlo, který opět hostí Plzeň.

Mezi nejzajímavější letošní představení patří mimořádný projekt Nachlass proslulého tvůrčího týmu Rimini Protokoll a divadla Vidy ze švýcarského Lausanne, v němž se návštěvníci ocitají na návštěvě v pokojíčcích osmi skutečných lidí, kteří se z různých důvodů připravovali na svou smrt. Diváci mají nyní možnost pomyslně se s nimi setkat v jejich nepřítomnosti.

Strhujícím zážitkem prý bude i Homérova Ilias, jak ji zpracoval ve Slovinském národním divadle v Lublani režisér Jernej Lorenci. Inscenace je založená na originálním propojení hudby, mluveného slova, rytmu a pohybu. “Dvanáct herců stále přítomných na scéně nás provede historií trojské války, která se v druhé části inscenace stává symbolem absurdity válečného úsilí všech dob,” přibližuje členka dramaturgické rady festivalu Kamila Černá. Inscenace byla oceněna na festivalu Bitef a získala Grand Prix festivalu Kontakt v Toruni.

Působivé momenty nabídne i inscenace Imitace života známého a často provokujícího maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa v produkci svého domovského budapešťského divadla Proton. Inscenace vypráví příběh exekutora, který přichází vystěhovat chudou ženu z jejího bytu, ale setká se s několika nečekanými událostmi. “Zpracování balancuje mezi filmem a divadlem, mezi sociálním hyperrealismem a mystikou,” říká členka dramaturgické rady Dora Viceníková.

Z českých souborů dorazí do Plzně Činohra Národního divadla, MeetFactory, Divadlo Na zábradlí či třeba Vosto5. Předprodej vstupenek začne 15. srpna, více informací a celkový program najdou zájemci na www.festivaldivadlo.cz.