Záběr z představení Velvet Havel

Záběr z představení Velvet Havel | foto: Vladimír Kiva Novotný

Berlín i Madrid. Divadelní Netflix rozšiřuje nabídku o zahraniční scény

  • 1
Streamovací portál Dramox rozšiřuje svůj záběr o zahraniční soubory. Diváci se nově můžou podívat na záznamy divadelních představení z dvaadvaceti zemí. Česká služba hlásí po roce provozu dvě stě videí a desítky tisíc zájemců.

Téměř rok po oficiálním spuštění přichází divadelní streamovací platforma  Dramox s novinkami. Od čtvrtka totiž vedle české produkce nabízí i záznamy zahraničních představení. Mezi dvaadvaceti světovými divadly  nechybí Berlínská státní opera, Anglický národní balet, Královské divadlo v Madridu, pařížská divadla Bobino a Théâtre de la Ville, Mariinské divadlo z Petrohradu, Festspielhaus Baden-Baden či třeba Norský národní balet.

Záběr z inscenace Teremin, které uvádělo Dejvické divadlo

Nabídka se tedy vedle původní činohry a loutkových představení rozrostla i o záznamy baletů a oper. Celkově nyní Dramox nabízí přes dvě stě kusů od sto tří různých souborů. Českým divadlům, které se na projektu podílejí, prý služba za rok provozu vydělala dohromady deset milionů korun. „Za necelý rok u nás alespoň jedno představení zhlédly desítky tisíc lidí. Dohromady divadlem na Dramoxu strávili diváci stovky tisíc hodin,“ komentuje jeden ze zakladatelů Martin Zavadil. Část předplatného totiž jde přímo divadlům v závislosti na tom, co si daný divák pustil.

Už při loňském spuštění tvůrci slibovali, že portál bude nabízet i vlastní záznamy. V sekci s názvem Dramox Originals tak nyní diváci najdou tvorbu Divadla Husa na provázku, Divadla J. K. Tyla v Plzni nebo pražského Divadla pod Palmovkou. „I přes zavřená divadla jsme natočili celkem jedenáct představení. Nabídneme další novinky z naší dílny, například klasiku podle předlohy A. C. Doyla Ztracený svět, která se natáčela na otáčivém hledišti Jihočeského divadla,“ láká další zakladatel Dramoxu Radim Horák. 

Dramox je možné sledovat pomocí aplikace pro mobilní telefony i chytré televize. Na základě poptávky škol vznikl na začátku roku Dramox pro školy. Školám nabízí padesátiprocentní slevu na předplatné. Ve spolupráci s Katedrou výchovné dramatiky DAMU vznikají pracovní materiály, které usnadňují pedagogům výuku a studentům pomáhají porozumět zhlédnutým představením. V přípravě jsou prý i materiály pro mateřské školky.

Platforma dále slibuje sérii živých streamů, divákům chce takto nabídnout český i zahraniční obsah.