Plakát k představení brněnského Divadla Feste

Plakát k představení brněnského Divadla Feste | foto: Divadlo Feste

Nakolik Jana Masaryka ovlivnila rodinná zátěž? ptá se brněnské divadlo

  • 0
Záplava divadelních premiér z konce ledna se týká i regionálních scén. Brněnské Divadlo Feste se v autorském kusu zabývá osobou Jana Masaryka, v Těšíně vsadili na Hercula Poirota a v Olomouci se hraje španělský klasik F. G. Lorca.

Diagnóza: Masaryk (Divadlo Feste)
Naší nejvýznamnější prvorepublikovou rodinou a především osobou Jana Masaryka se zabývá novinka brněnského Divadla Feste. V lednové premiéře se dvojice Jakub Macek a Jiří Honzírek pokusila mimo jiné odhalit, nakolik byl politický pád a záhadný konec československého ministra zahraničí určen jeho povahou a rodinnou zátěží. Tvůrci v celoživotním konfliktu svého hrdiny nacházejí až antické měřítko. Hraje se v brněnském prostoru Industra. Nejbližší repríza je v plánu na 30. ledna.

Dům Bernardy Alby (Moravské divadlo Olomouc)
Zajímavý tvůrčí tým se sešel v nejnovější inscenaci hry španělského klasika Federika Garcíi Lorky. V režii Janky Ryšánek Schmiedtové a úpravě Anny Saavedry v Olomouci představí příběh hrdé vdovy i dominantní matky Bernardy a jejích pěti dcer na vdávání. V ústřední roli se představí Vladimíra Včelná, její starou matkou bude Naděžda Chroboková-Tomicová. Hudebně se na inscenaci podílela Vladivojna La Chia, pohybově Martina Krátká. Podtitul inscenace zní Dohlédni dna ženské duše. Premiéra v pátek.

Vražda v Orient Expresu (Těšínské divadlo)
Po dvou moravských přidejme ještě jednu slezskou novinku. Jak samo Těšínské divadlo uvádí, jevištní adaptace detektivní klasiky Vražda v Orient Expresu je u nás prý jednou z prvních vůbec. Pro zdejší scénu ji zrežíroval Vojtěch Štěpánek, jenž je profesně spojen s nedalekým Národním divadlem moravskoslezským, kde působí jako umělecký šéf. V dramatizaci od Kena Ludwiga si Hercula Poirota zahraje Zdeněk Hrabal, Mary Debenhamovou bude Eliška Adamovská. Premiéra je na domovské scéně v sobotu 25. ledna, hrát se ovšem bude i v okolních městech. Dlužno dodat, že svoje nastudování Vraždy v Orient Expresu shodou okolností od 31. ledna uvádí i liberecké Divadlo F. X. Šaldy.