Činoherní studio zahraje v ghettu

Vyplavené Činoherní studio, které se zatím stále nemůže vrátit do "vlastního", zahájí sezonu v bývalých vojenských kasárnách v Terezíně. V syrovém prostoru, který je prakticky bez divadelního zázemí, bude po všechny zářijové víkendy hrát část svého repertoáru, který tematicky souvisí s bývalým ghettem.

Náměty spojené se zdmi terezínské pevnosti nejsou podle dramaturga Jana Vedrala zúženy pouze na utrpení Židů, ale zaměřují se na obecný problém zrodu lidské nenávisti.

Činoherní studio v Terezíně zahájí v sobotu představením Kanibalové z pera Georga Taboriho v režii Jana Nebeského. K napsání drastické grotesky z koncentračního tábora přivedl Taboriho příběh vlastního otce, který zahynul v Osvětimi.

Dalšími tituly budou adaptace románu Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock o muži, který se připravuje na odchod do transportu, hra Lenky Havlíkové podle románu Zdeněka Šmída Les divokých sviní o soužití Čechů a Němců v pohraničí a Sud prachu balkánského dramatika Dejana Dukovského, který zkoumá anatomii násilí.

Vstupenky na představení v Terezíně je možné koupit v sítích Ticketpro nebo na místě hodinu před představením. "Zářijový cyklus v Terezíně je prověrkou před velkým projektem, který chystáme na příští červen, kdy se v pevnosti uskuteční projekt Terezín, město, které Hitler daroval Židům," říká dramaturg Jan Vedral.

Název projektu, jehož se zúčastní také divadelníci z Německa a Izraele, si pořadatelé vypůjčili ze stejnojmenného filmu Goebbelsovy propagandy.

Protagonisté divadelního představení Kanibalové, které uvádí pražské Divadlo Komedie v koprodukci s Činoherním studiem Ústí nad Labem.