Jiřina Bohdalová si znovu zahraje ve hře Lásky paní Katty

Jiřina Bohdalová si znovu zahraje ve hře Lásky paní Katty | foto: ČTK

Bohdalová s dcerou se setkají ve velkém stylu

Herečka Jiřina Bohdalová se vrací s hrou Lásky paní Katty, navíc poprvé se v ní potká na divadelních prknech se svou dcerou Simonou Stašovou.

Hru plnou dojetí a humoru irského autora Briana Friela nově nastudovalo pražské Divadlo na Jizerce.

Tragikomická hra Lásky paní Katty přechází z repertoáru Divadla na Vinohradech, kde byla uváděna velmi krátce (od února 2004).

Divadlo Na Jezerce hru nabízí ve hvězdném obsazení. Jde mimochodem o první jevištní setkání Jiřiny Bohdalové a Simony Stašové.

K původnímu obsazení přibylo pět dalších, alternujících herců, byla provedena nová úprava textu, použita nová hudba a hraje se v nové dekoraci.

"Jsem šťastná, že jsem se tu hru neučila zbytečně. Paní Katty byla pro mě jedna z nejtěžších rolí vůbec. Postava Katty se pohybuje v poloze, kterou mám ráda - balancuje mezi smíchem a slzami," dodává Jiřina Bohdalová.

"Těší mě, že si paní Bohdalová zvolila Divadlo Na Jezerce. Je to skvělá herečka, která dokáže v divácích vyvolat nejen vlny smíchu, ale i slzy dojetí, což právě v této hře může bohatě využít. Považoval bych za hřích, kdyby nemohla stát opět na jevišti," říká ředitel divadla Jan Hrušínský.

Příběh Kattyina života se odvíjí jako diskuse s diváky. Katty bez sentimentu vzpomíná na svůj život, návrat do rodiny mladšího bratra i pobyt v domově pro seniory.

"Katty je hra o návratu do minulosti, k mládí, blízkým lidem, k místům svých vzpomínek. Hledání ztraceného času je pro nás na konci života  nutkavou potřebou vědět, jak to doopravdy bylo a jak je to doopravdy teď. Je tedy i hledáním pravd. Tato hra je nabitá humorem a poezií, ale i krutostí," míní režisér Vladimír Strnisko.

Simonu Stašovou bude alternovat herečka Dana Syslová, v dalších rolích se představí Jaroslav Satoranský či Petr Štěpánek, Oldřich Vlach nebo Rudolf Jelínek, Jaroslav Kepka, Věra Kubánková a další.

Premiéra se uskuteční v pondělí 3. října od 20 hodin, další reprízy jsou naplánovány na 5., 26. a 29 října.