Beatlesovský koncert s besídkou

Málokteré téma je lákavější než životní příběh legendární kapely, ve kterém nechybějí klopotné začátky v německých pochybných klubech, ječící fanynky v dobách slávy, hádky, usmiřování a nakonec i tragická smrt hlavního hrdiny. Odtud čerpá scénář divadelní revue Alexe Koenigsmarka nazvané Brouci - Evangelium podle Beatles.
Revue se obrací proti proudu času. Po krátké a křečovité ouvertuře u pražské Lennonovy zdi se ocitáme v New Yorku, kde John právě podepisuje desku svému vrahovi za pozorného dohledu personifikované Smrti: "My dva se už nikdy nerozejdeme, Johne." Elegantní Smrtka v bílém pak prochází celým příběhem a spojuje tak někdy více, někdy méně sourodé výstupy. Nápad je to efektní, i když ne zcela původní: na stejném principu postavil slavný filmový muzikál All That Jazz režisér Bob Fosse.

Muziku i éru Beatles lze umělecky vykládat jakkoli, avšak některé nepřesnosti se obracejí proti představení. Například syrová píseň Cold Turkey, ve Spirále prezentovaná jako Studený krocan, obsahuje Lennonovy zkušenosti z doby, kdy prošli s Yoko Ono odvykací protiheroinovou kůrou. Angličtina vyjadřuje obratem cold turkey abstinenční příznaky, v češtině by tedy byl namístě název písně Absťák - alespoň podle tuzemského překladu knihy Revoluce v hlavě.

Brouci - Evangelium podle Beatles

Divadlo Spirála Praha

Scénář: Alex Koenigsmark

Režie: Ján Zeman

Kostýmy: Irena Greifová

Scéna: Ján Zavarský

Choreografie: Ladislav Beran

Hrají: Jiří Langmajer, Jan Hrušínský, Jaroslav Sypal, Zdeněk David a The Backwards.

Premiéra: 6. září 2001

Jednotlivé scény jinak zručně napsaného scénáře jsou vedle sebe poskládány jako filmové střihy nebo novinové výstřižky: bed peace, Apple studio, poslední veřejný koncert, show Eda Sullivana. Vedle mladých Brouků, představovaných kapelou The Backwards, příběh komentují a spoluprožívají staří Beatlové. Ti jsou vedle postavy Smrti osou revue - vzpomínají a glosují události. Přesvědčivý je z nich ovšem pouze Jiří Langmajer coby John Lennon. Obstarožní představitelé George (Zdeněk David) a Ringa (Jaroslav Sypal) se pohybují v hereckém suterénu. Langmajerovi také autor nepředepisuje mladickou bujnost, která je v podání vyžilého George a Ringa takřka k nepřečkání. Křeč vstoupila i do tanečníků: z nenápaditých choreografií sálá spíš než radost z pohybu pouhý nechtěný humor.

Nejpřirozenější jsou nakonec sami muzikanti. Ti zasluhují zvláštní zmínku. Beatlesovský účinek slovenské kapely The Backwards je totiž velmi autentický, jako by se liverpoolská čtyřka náhle zhmotnila v Praze. Typově stejné hudební nástroje, obleky, rozestavení na pódiu, baskytarista Viktor Nižník hraje levačkou jako Paul McCartney. Tyto detaily dolaďují sehraný beatlesovský celek: věrné aranžmá písní, prezentovaných s klukovským elánem, rock'n'rollovým švihem a snivostí. I Harrisonovu skladbu Something zvládli The Backwards se samozřejmým odlehčením, takřka k nerozeznání od originálu, stejně jako Lennonovu rockůvku Revolution nebo McCartneyho Eleanor Rigby, zahranou s doprovodem smyčcového kvartetu. Backwards mají nádherně znělé, čisté a sezpívané hlasy, navíc Dalibor Štroncer je i typově lennonovskou figurou. Také Karel Zich se velmi trefil do postavy a sametově vláčného hlasu Elvise Presleyho, jehož si v krátkém vstupu zahrál.

Pokud půjdete na koncert skupiny The Backwards, která autenticky hraje písně skupiny The Beatles, jste v pražské Spirále správně. Propletenec scének, jemuž tvůrci říkají revue, je spíše jeho doplňkovou besídkou.

Beatlesovské hity, které znějí v revue Brouci

* She Loves You * Revolution * Something * Because * Nowhere Man * Ob-La-Di, Ob-La-Da n Ain't She Sweet * Roll Over Beethoven * This Boy * Please Please Me * I Want To Hold Your Hand * All My Lovin' * Help * All You Need Is Love * Eleanor Rigby * Yellow Submarine * Hey Jude * Hello Goodbye

Hudební revue Brouci - Evangelium podle Beatles. V popředí zleva Jaroslav Sypal (Ringo), Jan Hrušínský (Paul), Jiří Langmajer (John) a Zdeněk David (George). V pozadí s nástroji členové skupiny The Backwards.

Hudební revue Brouci - Evangelium podle Beatles.

Jiří Langmajer alias John Lennon v hudební revui Brouci - Evangelium podle Beatles.

Hudební revue Brouci - Evangelium podle Beatles.