Soutěž o lístky na divadlo má výherce

Šternberk - Olomoucká redakce iDNES a umělecká agentura Pragokoncert pořádá pro čtenáře deníku MF DNES a internetového deníku iDNES.cz soutěž o vstupenky na komedii Loupežníci na Chlumu, jejímž autorem je František Ringo Čech. Představení se koná 25. září v 19 hodin v Tylově divadle ve Šternberku.

Komedie Loupežníci na Chlumu vychází ze staré ochotnické hry, která zpracovává místní pověst z Kancegrýnu ve Falknovské oblasti (Chlum - Sokolov). O nesmírné oblibě této hry u českých ochotníků píše Alois Jirásek ve druhém dílu kroniky U nás.

Hra byla pod názvem Statečná Bibiána hrána ještě v roce 1924 na jevišti Národního divadla. Činohra má v sobě vše, co obecenstvo žádá - rytířskou romantiku, loupežnickou romantiku, velkomyslnost, ukrutnost a chlípnost, vše znamenitě rozděleno tak, aby v každém ze čtyř jednání byla podána silná dávka každé z těchto přísad.

V podání Čechova prozatímně osvobozeného divadla byla představena s triumfálním úspěchem na divadelním festivalu v Bratislavě v roce 1984. Role Statečné Bibiány se tehdy excelentně zhostila Helena Růžičková a v tomto nastudování ji Čechovo divadlo uvedlo v neuvěřitelných 1400 reprízách.

VYHRAJTE VSTUPENKY

Kdo chtěl získat vstupenky na představení Loupežníci na Chlumu, musel zodopovědět následující soutěžní otázku.

Jaké jsou názvy tří inscenací, s nimiž obráží zemi Čechovo prozatímně osvobozené divadlo?

Správná odpověď: Perníková chaloupka - Dívčí válka - Loupežníci na Chlumu

Výherci: Výherci jsou: Monika Mackovíková a Eva Fajkusová ze Šternberka, Luděk Svozil z Olomouce.

Každý z vítězů získává dvě vstupenky, které si lze vyzvednout ve středomoravské redakci MF DNES.

Pro velký zájem dochází v roce 2001 k jejímu novému nastudování souborem Čechova prozatímně osvobozeného divadla v produkci zastupující umělecká agentura Pragokoncert Bohemia. V novém nastudování Čechova prozatímně osvobozeného divadla se představí vskutku hvězdné obsazení. V roli statečné Bibiány vystoupí Uršula Kluková. Zastoupí Helenu Růžičkovou, která bohužel nemůže ze zdravotních důvodů roli obnovit.

V rolích rytíře Jindřicha a loupežníka Hynce uvidíte Oldřicha Navrátila. V roli Jindřichova syna Otomara vystoupí F. R. Čech. Radního Konráda a zároveň zrádce Eberharda se excelentně zhostil Mojmír Maděrič, vůdce loupežníků Kustu ztvárnil Jan Kuželka. Leokádii - svedenou pannu a loupežníka Luce si zahraje Kateřina Kornová. Zpěvačku Tanju uvidíte v roli loupežníka Ruperta a v roli Jindřichova zbrojnoše Lutholda uvidíte Béďu Maruštíka.

V případných alternacích vystupují Ota Jirák, Lenka Šindelářová, Lidka Molínová, Eugénie Kortanová a Roman Skamene.

Mojmír Maděrič v inscenaci Loupežníci na Chlumu

Kateřina Kornová (vlevo) a Iva Kubelková v inscenaci Loupežníci na Chlumu