Rockový festival Muzika 2001 premiérově

Jihlava - První ročník rockového festivalu Muzika Jihlava 2001 přivítá v pátek areál jihlavského letního kina. Na festivalu se má představit sedmička skupin z regionu. Krajské město zastupují skupiny Apple Spokesman a Major Major. Ta je vlastně pořadatelskou skupinou a v amfiteátru se představí ve složení Vitouš, Gene, Paleček, kteří zpívají a hrají na kytary a bubeník Kulda.

Stejně tak i Třebíč má mít na festivalu dva reprezentanty. Skupina Fru-Fru Serious je postavena na základech skupiny Pluto spojené se jménem Pavla Fajta. Před dvěma lety vznikla i skupina Czech Fait No More, která se snaží nedat zapomenout na již rozpadlý americký originální band. Velké Meziříčí vyslalo na nový festival skupinu Nonsence, kapelu, která hraje hudbu na pomezí hard core a crossoveru. Někteří ji neváhají označit jako funky jazzrockovou skupinu.

Petr "Hraboš" Hrabalik přiveze do Jihlavy svoji legendu, havlíčkobrodskou kapelu Našrot. Ta patří k prvním interpretům hard core v Česku. Hrabalik je nejen na Vysočině znám i jako literát a podílel se i na televizním projektu Bigbít. Nové album skupině vyšlo  v listopadu loňského roku a nese název "The Mirror & The Mask". V devadesátých letech vyšlo kapele celkem pět alb. Dvě skladby havlíčkobrodských hudebníků si filmový režisér Petr Zelenka pro svůj nový snímek Powers.

Hostem prvního ročníku festivalu Muzika Jihlava 2001 bude skupina Plexis, punková legenda osmdesátých let. Před dvanácti lety byla skupina postavená kolem Petra "Sida" Hoška vyhlášena objevem rocku. V posledních deseti letech má Plexis vydaná tři alba a v posledních letech i omladil svoje složení. O postoji k muzice vypovídá i jeden z výroků Petra Hoška: "Aerosmith nebo Guns N´Roses jsou pro mě v podstatě punkový kapely."

Organizátoři z klubu Maňana slibují nepopovou a nekomerční hudbu a směřují festival do vod alternativní rockové kultury. Muzika Jihlava 2001 začíná v pátek ve 14 hodin a bez zajímavosti není ani fakt, že vstup na akci je zdarma.  Spolupořadatelem je mimo jiné i Město Jihlava, které pořadatelům udělilo grant.